Університет привітав Володимира Дудника з ювілеєм

19 лютого в культурному житті нашого міста відбулася значна подія. В Ізмаїльській картинній галереї відкрився вернісаж видатного ізмаїльського художника Володимира Дудника, члена Національної Спілки художників України, присвячений його 60-річному ювілею. Експозиція 126 різножанрових полотен у трьох залах галереї стала своєрідним творчим звітом митця. Бессарабські краєвиди цілком правомірно можна назвати візитівкою пейзажного живопису В. Дудника: величавий Ялпуг, розгалужені дунайські рукави й канали, красиві міські пейзажі та колоритні сільські ландшафти в розмаїтті природного вбрання різних пір року викликають відчуття умиротворення та єдності людини і природи. Художник є автором циклу творчих композицій філософського спрямування з майстерним обіграванням символіки геометричних фігур (коло, квадрат, куб, піраміда) як утілення природного та штучного в їх протилежності та взаємозв’язку. Виставка має символічну назву – «Політ червоного орла» за найменуванням одного з полотен. Її доповнили роботи Тетяни Соколової – дружини В. Дудника, талановитої художниці, творчої особистості, однодумниці та креативної помічниці свого чоловіка у проведенні творчих акцій.

 

Привітали В. Дудника з ювілеєм співробітники нашого університету, його колеги і друзі: Заслужені художники України Олександр Кара та Іван Шишман, доцент Іван Пастир. Олександр Кара як голова Ізмаїльської міської організації Національної спілки художників України зачитав вітальну телеграму від дирекції НСХУ. Професор Тетяна Шевчук презентувала розроблений правлінням ІМО НСХУ вітальний флаєр із презентацією мистецьких досягнень художника, що стало несподіваним і приємним сюрпризом для винуватця торжества. Ректор ІДГУ професор Ярослав Кічук урочисто привітав ювіляра та вручив грамоту-подяку зі словами вдячності за вагомий особистий внесок митця у формування культурних цінностей і любові до нашого краю молоді регіону. Разом зі студентами відвідали вернісаж і члени наукового державного проекту «Регіональна література і живопис» професор Галина Райбедюк і доцент Алла Соколова.

 

Виставка Володимира Дудника «Політ червоного орла» стала не тільки презентацією художнього доробку митця, але й справжнім святом із лотереєю, аукціоном, живою музикою джазових виконавців, інтелектуальним спілкуванням. Лотерея супроводжувалася щедрими розіграшами картин Тетяни Соколової та ювіляра, календарів доньки Володимира, художниці Катерини Дудник, буклетів тощо. Збір коштів від розіграних лотів пішов у фонд допомоги людям з обмеженими можливостями Віктора Желдакова «Хочу жити!», представники якого також завітали на захід.

 

Слова подяки ректора нашого університету на адресу Володимира Дудника щодо його значного внеску у справу естетичного виховання молоді мають під собою реальні підстави. З 1978 р. він викладав основи живопису в Ізмаїльській дитячий художній школі, а з 1987 р. був її директором. В 1991 році був біля витоків створення Ізмаїльської спілки художників (СХІ), ставши її першим очільником. Найактивніші члени спілки згодом увійшли до Ізмаїльської міської організації НСХУ. Володимир Дудник є генератором різноаспектних і вельми цікавих творчих ідей, котрі відчутно пожвавлюють культурне життя регіону. У 2008 р. за підтримки мецената Геннадія Завялова він створив «Артбатгалерею» ізмаїльських художників як альтернативний центр мистецтва для жителів міста. У ній представлено​​ постійну експозицію, проводяться регулярні виставки та творчі зустрічі митців. Художник також є модератором сайту «Артбатгалерея Ізмаїльських художників».

 

Як яскрава і неординарна особистість, В. Дудник завжди перебуває в центрі культурного життя міста, докладаючи багато зусиль для формування позитивного іміджу південної Бессарабії як регіону з високим культурним потенціалом. У 2009 р. В. Дудник організував перший міжнародний Артбат-пленер «Бессарабська палітра», а з 2011 р. він проводить щорічний Артбат фестиваль художників Придунавя з метою пропаганди краси й різноманітності регіонального творчості, до якого активно приєднуються художники Молдови і Румунії. Артбат Фестиваль став яскравою подією в житті краян: він щорічно проводиться на мальовничій туристичній базі відпочинку «Татару» на Дунаї. До його програми входять такі творчі заходи: виставка робіт провідних художників Придунавя і майстрів декоративно-прикладного мистецтва з лотерейним розіграшем однієї з картин; виступи фольклорних колективів і сучасних рок-груп; костюмоване шоу учасників фестивалю, одягнених у національні або карнавальні костюми, що створює атмосферу свята, імпровізації і творчості.

 

Серед інших організованих ним заходів – щорічні Різдвяні зустрічі художників та працівників сфери мистецтва, які супроводжуються відкриттям виставки «Різдвяна казка» в Ізмаїльській картинній галереї з широкою культурною програмою (лотерея, розіграші, привітання тощо).

 

В. Дудник – активний учасник міжнародних пленерів у Болгарії та Румунії, арт-перфомансів республіканського рівня («Авторська писанка» в рамках проекту «374 художники»), учасник колективних і організатор численних персональних виставок. З 2008 р імя Володимира Дудника включено до річного видання «Єдиний художній рейтинг», яке обєднує майстрів пострадянського простору. Він фігурує в ньому з високим рейтингом «5-В» – «сформований професійний художник» (Єдиний Худ. Рейтинг: с. 82).

 

Співробітники і студенти Ізмаїльського державного гуманітарного університету ще раз вітають Володимира Дудника з ювілеєм! Бажаємо здоровя і благополуччя Вам і Вашій родині! Нехай кожен день надихає на нові яскраві ідеї, позитивні емоції та прекрасні творіння! Нехай вдаються вернісажі та фестивалі, а дух творчості відкриває нові горизонти і можливості!

Професор Тетяна Шевчук