Символ української свободи

19 лютого 1992 року  Державний герб України, тризуб,  був затверджений постановою Верховної Ради України №2137-XII від як державний символ  України. Представники Центру громадянської освіти  ІДГУ підготували тематичну виставку  «Символ української свободи».

 

З історії відомо, що з найдавніших часів символ тризуба шанувався як своєрідний магічний знак, оберіг. Існує до 30 теорій походження і значення тризуба, на приклад: сокіл, якір, символ триєдинства світу тощо.

25 лютого 1918 року в Коростені Українська Центральна Рада прийняла Тризуб за офіційний герб УНР.

З 22 січня 1919 року згідно з законом про Злуку Тризуб став використовуватися і як герб Західної області УНР. Залишався він гербом гетьманської держави П. Скоропадського, а також Директорії.

 

Уперше спроба конституційно оформити Тризуб як державний герб була зроблена у травні 1920 у проекті Конституції, розробленому Всеукраїнською Національною Радою, а вдруге — спеціальною «Урядовою Комісією по виготовленню Конституції Української Держави» 1 жовтня того ж року.

 

Сучасний герб держави Україна, один із чотирьох її офіційних символів поряд з прапором, гімном і Конституцією, було затверджено 19 лютого 1992 року.

 

На виставці задіяні матеріали, які демонструють давню історію державного символу України й ту важливу роль, яку Тризуб відіграє в українській історії.

Світлана Кравченко, фахівець Центру громадянської освіти