Перші кроки реалізації наукового проекту: болградські зустрічі

14 лютого 2019 року в день болгарського національного свята «Трифон Зарезан» проектна група викладачів та студентів Ізмаїльського державного гуманітарного університету відвідала один з найстаріших освітніх закладів південної Одещини – спеціалізовану загальноосвітню школу-інтернат «Болградська гімназія ім. Г. С. Раковського». Метою поїздки стало укладення угоди щодо творчих зв’язків у межах наукового проекту «Регіональна література і живопис етнічних груп Українського Придунав’я як засіб формування колективної ідентичності локального соціуму».

 

Сьогодні гімназія носить ім’я Г. С. Раковського – відомого болгарського культурного діяча і просвітника, зусиллями якого вона була заснована в 1858 р. Школа-інтернат є освітньою одиницею у структурі Управління освіти Одеської обласної державної адміністрації. Цей навчальний заклад перебуває під патронатом Міністерства освіти і науки України та Міністерства освіти і науки Республіки Болгарія, оскільки від початку свого заснування він був «кузнею кадрів» для національного визволення і державного будівництва Болгарії: майбутніх прем’єр-­міністрів і міністрів, академіків, генерал-полковників й інших видатних діячів науки, культури і політики.

 

У ході зустрічі з директором школи Скорич Сніжаною Іллівною та провідними викладачами-предметниками присутні ознайомились із структурою навчального закладу, організацією навчально-виховного процесу, музеєм, інтерактивною кімнатою, фольклорно-етнографічним кабінетом тощо. Зворушливим моментом було відвідання уроків української мови і літератури та болгаристики, більшість із яких проводили випускники нашого вишу. Приємно подивувала й багатогранна та різнопланова діяльність гімназії, що здійснюється на сучасних освітніх засадах.

 

14 лютого є Міжнародним днем дарування книг. Тож, знаковим і щодо свята, й творчої зустрічі став обмін подарунками. Професори Шевчук Т. С. та Райбедюк Г. Б. поділились своїми науковими здобутками, поповнивши бібліотечні фонди школи власними монографіями, навчальними посібниками, а також поетичними книжками придунайських митців слова, впорядкованими викладачами університету. Вельми цікавими й несподіваними стали для нас збірки поезій та наукових публікацій вихованців болградської гімназії, що стануть надбанням бібліотеки ІДГУ.

 

У закладі здійснюється поглиблене вивчення української та болгарської мови, літератури, історії та культури. Концепція навчально-виховного процесу школи суголосна основним завданням наукового проекту. Її як підсумок озвучила Сніжана Іллівна: «В нашій гімназії вчать бути справжніми патріотами, справжніми громадянами України і громадянами, які шанують і поважають братні етнічні групи Бессарабії та дружню Болгарію». Тому важливим аспектом зустрічі стало активне обговорення спільної співпраці.

 

Учасники поїздки вдячні працівникам гімназії та особисто її директору – закоханій у свою справу, невтомній Сніжані Іллівні та сподіваються на подальші плідні взаємини. Саму ж творчу зустріч можна вважати етапною щодо реалізації проекту, першорядним завданням якого є збереження та популяризація творчих і наукових здобутків митців і дослідників Українського Придунав’я в загальнонаціональному культурно-мистецькому та освітньому просторі.

Доцент Соколова А. В.