Правовий кейс-стаді для студентської молоді

Виборчі права громадян належать до найважливіших прав і свобод, гарантованих державою. У березні 2019 року мають відбутися чергові вибори Президента України, який обирається громадянами України на основі загального, рівного і прямого виборчого права. 7 лютого в ІДГУ представниками Центру громадянської освіти було організовано кейс-стаді «Вибори як елемент демократії».

 

Учасники: студенти ІІ курсу факультету української філології та соціальних наук спеціальності 053 Психологія (під керівництвом викладача кафедри загальної та практичної психології Людмили Прокоф’євої).

Ментором виступила фахівець Ізмаїльського Центру з надання безоплатної вторинної  правової допомоги Анастасія Грекова.

 

Фахівець з правової освіти надала  учасникам знання про різні «сім’ї» виборчих систем, їх характерні ознаки, функції виборів і принципи виборчого права.  Студенти  дізналися про виборчі права громадян України, механізми їхньої реалізації, номер  територіального виборчого округу та  адресу місцезнаходження окружної виборчої комісії  з виборів Президента України (м. Ізмаїл просп. Суворова, 62, м. Ізмаїл, Одеська обл., 68600, будівля Ізмаїльської міської ради).

 

Анастасія Грекова зупинилися на нормативно-правових аспектах, зокрема, Законі України «Про державний реєстр виборців», який визначає правові та організаційні засади створення і ведення єдиного Державного реєстру виборців в Україні. Роз’яснила, що за порушення зазначеного Закону передбачається  кримінальна, адміністративна та інша юридична відповідальність.

 

Протягом  заходу учасники мали можливість спробувати себе в якості виборців, а також у ролі членів виборчої комісії під час підрахунку голосів, цей досвід забезпечить більш глибоке розуміння процедур голосування і підрахунку голосів по кожній виборчій системі.

 

Як підвищити якість голосу, спонукати громадянина до відповідальної політичної поведінки? Коли ви сідаєте за кермо авто, ви складаєте іспити для отримання прав. Коли ви голосуєте, то повинні мати хоча б загальне уявлення про те, які повноваження має депутат чи президент і чи може він виконати ті обіцянки, які роздає. Людина, яка витратила певний час, щоб розібратися в конституційних повноваженнях та правах навряд чи продасть свій голос.

Молодь повинна знати: «Вибір є. Він лише один. І він твій».

Світлана Кравченко, фахівець Центру громадянської освіти