Науковий історичний дайджест «Від козаків до кіборгів»

29 січня виповнюється 101 рік як українські студенти-вояки у бою під Крутами ціною власного життя зупинили ворога, що переважав за чисельністю та озброєнням, більшовицьку армію, яка фактично наступала на українську державу.

 

У рамках відзначення 101-річчниці бою під Крутами в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті 29 січня організовано та проведено:

 

1. Виставку тематичних фотоматеріалів «Пам’яті героїв Крут», яка спрямована на донесення інформації про події Української революції 1917 – 1921 років, виховання патріотизму та підвищення інтересу до історії України у громадян, передусім учнівської та студентської молоді, військовослужбовців Збройних Сил України.
2. Науковий історичний дайджест «Від козаків до кіборгів» за участі представників закладів освіти: ІДГУ, ІМУ, ІЦПТО, ІТМЕСГ, ІВМЛ, МАУП.
3. Висвітлення в засобах масової інформації історичних матеріалів про події Української революції 1917 – 1921.

 

Організатори: представники Центру громадянської освіти ІДГУ Наталія Будзило, Світлана Кравченко, Наталія Рябова.
Мета: утвердження національно-патріотичної свідомості у молоді, вшанування пам’яті героїв Крут.

 

У заході взяли участь:
1. Діана Бербер «Дружинники Київської Русі», студентка ІІ курсу Ізмаїльського медичного училища.
2. Анастасія Брошкова «Козацьке військо 16-17 століття», студентка ІІ курсу Ізмаїльського медичного училища.
Науковий керівник Наталія Рябова, викладач історії.
3. Стоматова Світлана, студентка Ізмаїльського технікуму сільського господарства «Січові стрільці», наукові керівники Наталія Фадєєва і Галина Ніколаєва.
4. Михайло Георгієв, студент Ізмаїльського військово-морського ліцею Чорноморській флот і українське державотворення доби Центральної ради». Науковий керівник Ірина Тишик, кандидат історичних наук, викладач історії.
5. Євген Гаврилов студенти ІДГУ «Війська епохи Української революції 1917-1921 років». Науковий керівник Іван Татаринов, кандидат історичних наук, викладач.
6. Євген Герасимов, студент ІДГУ «Українські війська епохи гетьманату». Науковий керівник Іван Татаринов, кандидат історичних наук, викладач.
7. Олександр Терзі, студент МАУП «Військово-морські сили української держави під час правління гетьмана Павла Скоропадського». Науковий керівник Ірина Тишик, викладач кафедри суспільно-наукових дисциплін МАУП.
8. Негоїца Єлизавета, учениця Ізмаїльського Центру професійно-технічної науки «УПА». Науковий керівник Вікторія Зорічева, викладач історії.

 

З вітальним словом до учасників звернулася декан факультету української філології та соціальних наук Чорна Ліана Володимирівна, кандидат історичних наук: «Українці у всі часи та понад усе цінували свою свободу і значною мірою через це воювати нам приходилось багато і часто. Доводиться і нині захищати себе від нападників і не допустити завоювання територій. Незмінним залишився волелюбний дух, незламність і здатність до саможертовності, яка дивує у весь світ. Бажаємо всім учасникам зустрічі цікавих доповідей та майбутніх наукових звершень».

 

На заході обговорювалися події, які пов’язані з боротьбою українського народу за свою незалежність протягом останнього тисячоліття, учасники звернули увагу на базові цінності українського суспільства, осмислення непростого досвіду українських військових формувань, подвиг воїнів під Крутами.
Для українського народу бій під Крутами став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність.

 

На великий жаль, цей бій не став останнім в житті України, сьогодні мапа нашої держави знову розділена кров’яними слідами своїх синів та дочок. Можливо, в масштабах цілого світу цей бій став зовсім маленький, не вартий навіть уваги, але це явний символ незламного духу нашої нації.
Ми – майбутнє нашої держави, ми – пам’ятаємо історію і не забуваємо її Героїв. Вічна слава Героям Крут!!!

Світлана Кравченко, фахівець Центру громадянської освіти ІДГУ