Школа – Університет: співпраця і взаємодія

У сучасних умовах головною метою навчально-виховного процесу є не тільки висока професійна підготовка фахівця-спеціаліста, а й виховання громадянина, всебічно підготовленого до здійснення  національного ідеалу, до чинної участі в розбудові держави.

 

Сьогодні велике занепокоєння викликає самозамкненість, відсутність у багатьох молодих людей усвідомлення себе як частки свого народу, пасивність і нігілізм у політичному і духовному житті.
Для підвищення інформативності, обізнаності молоді з питань соборності, демократії на Україні, формування її активної громадської позиції та усвідомлення власної причетності до процесів розбудови Української держави, представники Центру громадянської освіти ІДГУ в рамках співпраці з загальноосвітніми школами міста та району  проводять заходи національно-патріотичного напрямку.

 

25 січня в ЗОШ №11 м. Ізмаїл спільно організовано та проведено учнівську історико-літературну конференцію «Національна єдність запорука державності України» до 100-річчя Соборності України.

 

Тематичну конференцію відкрила вчитель історії, методист Алла Кіркова, яка наголосила, що історія розпорядилась так, що окремі частини українських земель опинились у складі різних держав. Питання боротьби за єдність та незалежність нашої країни залишається актуальним і сьогодні.
Учні підготували інформаційні матеріали, презентації про становлення української держави та літературні твори різних часів: уривок «Плач Ярославни» зі «Слова о полку Ігоревім», уривок з першого історичного роману «Чорна рада» П. Куліша, вірш «Каменярі» Івана Франка, уривок з поеми «Вершники» Ю. Яновського.

 

Наталія Рябова та Світлана Кравченко донесли до учнів, що українська держава є надбанням нашого народу, який виборював незалежність протягом багатьох століть, що Україна здатна активно впливати на європейську та світову політику тільки як єдина й суверенна держава, від активної та відповідальної громадянської позиції кожного українця залежить успішність побудови України як соборної, демократичної, суверенної, соціальної держави.

 

За підсумками конференції було виявлено бажання школярів та педагогів взаємодіяти з Ізмаїльським державним гуманітарним університетом.

 

Участь Центру у спільних заходах зі школами підвищує рівень мотивації та зацікавленість учнів процесами українського державотворення саме ці кроки стануть першими у майбутній співпраці.

 

Дякуємо керівництву школи №11 м. Ізмаїл та всім учасникам конференції за співпрацю у вихованні національно свідомих громадян України. Впевнені, що спільна робота зробить вагомий внесок у майбутній розвиток європейської України.

Світлана Кравченко, фахівець Центру громадянської освіти ІДГУ