Тематична виставка «День Соборності України»

В історії України є події, які за своїм історичним значенням доленосні. Одне з них – соборність України. Буремного 1919 року, 22 січня, у Києві, на Софійському майдані було проголошено злуку ЗУНР і УНР.

 

Цю значущу і доленосну для нас подію розкриває книжкова тематична виставка «День Соборності України», яка представлена у фойє  ІДГУ.

Підготували виставку бібліотекарі Ольга Колеснікова, Світлана Сова, фахівці ЦГО ІДГУ Наталія Рябова і Світлана Кравченко та факультет української філології та соціальних наук.

 

Метою виставки є поглиблення знання студентської молоді про історію виникнення свята Соборності України та Свободи, виховання патріотичних почуттів, поваги до державних свят та намагання викликати інтерес до вивчення історії України.

 

Виставка складається з чотирьох розділів:

У першому розділі «Соборність українського духу» представлена література, яка висвітлює тернистий шлях України до соборності, розповідає про процеси державотворення та формування території української незалежної держави, ідеї побудови української, самостійної, соборної Держави.

 

Другий розділ «Від ідеї до життя» знайомить з літературою, яка розповідає про славетних синів українського народу, висвітлює політичні сили у боротьбі за владу у роки української революції 1917-1921 років, біографії політичних діячів того часу.

 

Про ідеї соборності та її значення в політичному житті сучасної України розповідає література, яка представлена в  третьому розділі «В сім’ї вольній, новій».

 

Четвертий розділ присвячений подіям Української революції 1917-1921 років.  Тематичні плакати  складають 12 постерів із зображенням історичних постатей, що стояли біля витоків української армії, яка творилася в горнилі Визвольних змагань.

 

Книжкова виставка привертає увагу та пропонує замислитись над історією нашої країни, сьогоденням та майбутнім українського народу. Слово «соборність» включає в себе єдність і згуртованість. У ньому ми чуємо слово «собор». Собор душі є у кожного із нас. Берегти його – означає слідкувати за своїми думками, діями, вчинками. Одним із головних завдань собору душі є знати і пам’ятати свою історію.

 

Тож вивчаймо власну історію і цінуймо цілість землі рідної і народу!

Світлана Кравченко, фахівець Центру громадянської освіти