Регіональний освітній форум для вчителів болгарської мови та літератури

16 січня Центром громадянської освіти Ізмаїльського державного гуманітарного університету було проведено регіональний освітній форум «Педагогічна майстерність учителя, інноваційні технології та інноваційні форми викладання болгарської мови: проблеми теорії та практики» для вчителів болгарської мови та літератури. Форум, присвячений 195-річчю видання першого болгарського підручника педагога, вченого, реформатора Петра Берона.

 

В регіональному форумі взяли участь: вчителі болгарської мови та літератури Ізмаїльського, Болградського, Татарбунарського, Арцизького, Саратського, Ренійського районів та методисти відділів освіти, професорсько-викладацький склад ІДГУ, представники бібліотеки ІДГУ, представники Ізмаїльської болгарської громади «Света Софія», вчителі недільної школи ІДГУ «Българска светлица», представники Обласного Центру національних культур, громадських організацій “Българско народно събрание” м. Ізмаїл та Центр розвитку Бессарабії.

 

З вітальним словом виступили ректор ІДГУ професор Ярослав Кічук, проректор з наукової роботи професор Лілія Циганенко, перший проректор доцент Наталія Кольцун, декан педагогічного факультету професор Надія Кічук та голова Ізмаїльської болгарської громади «Света Софія» Микола Іванов.

 

На початку форуму пройшла виставка-презентація університетської бібліотеки «Навчання болгарської мови: досвід сучасної школи» (Світлана Щетиніна, завідувач університетської бібліотеки, Ольга Колеснікова, бібліотекар, Ольга Усачова, бібліотекар) та виставка-презентація бібліотеки БНШ «Българска светлица» (Мітєва Наталія, вчитель болгарської мови та літератури).

 

Також було підготовлено презентацію книг:«Улицы Измаила: история и современность» (співавтор професор Лілія Циганенко) та колективна монографія «Культурний простір бессарабських болгар» (Тетяна Шевчук, доктор філологічних наук, професор).

 

З доповіддю “Викладання болгарської мови та літератури: проблеми теорії та практики” виступила Олена Берестецька, координатор проекту МОН Болгарії «Роден език и культура зад граница», провідний викладач болгарської мови та літератури ІДГУ.

Світлана Кравченко, директор БНШ «Българска светлица», окреслила основні завдання вчителя щодо збереження болгарської мови та літератури, плекання в учнів любові до рідного слова, допомоги учням пізнати славне минуле й засвоїти безцінні культурні надбання малої батьківщини.

Важливою сходинкою розвитку болгарської культури в ІДГУ є робота з талановитими студентами-художниками. Роботи «Изобразително изкуство в Украинското Подунавие» презентував Іван Пастир, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри образотворчого та музичного мистецтв ІДГУ, член Національного союзу дизайнерів України.

 

На другому етапі зустрічі викладачі-практики поділилися досвідом роботи. Наталя Кара, заступниця директора з НМР Болградської гімназія імені Г.С. Раковського, розповідала про формування творчої особистості старшокласників засобами болгарської літератури та аргументовано презентувала інтерактивні методи навчання на уроках болгарської мови та літератури.

 

Валентина Кисса, вчитель болгарської мови та літератури Главанської ЗОШ І-ІІІ ст. Арцизької районної державної адміністрації презентувала відкритий урок на тему: «Грехът и изкуплението на Албена (по разказа «Албена» от Йордан Йовков»).

 

Олена Калова, вчитель болгарської мови та літератури Багатянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ізмаїльської районної ради Одеської області провела насичений і емоційний майстер-клас «Формування комунікативної компетентності шляхом використання інтерактивних технологій на уроках болгарської мови».

Завершальним етапом зустрічі стало жваве обговорення проблем викладання болгарської мови та літератури та підведення підсумків форуму.
Вчителями було прийнято рішення проводити зустрічі раз на рік та підготувати методичні матеріали для створення нового підручника з болгарської мови для учнів загальноосвітніх шкіл. Кожен учасник форуму отримав сертифікат учасника форуму. Було відзначено високий рівень організації та проведення освітнього заходу. Учасники висловили щиру вдячність та теплі побажання організаторам форуму.

Світлана Кравченко, фахівець Центру громадянської освіти ІДГУ