Матеріальна культура німецького населення півдня Бессарабії

26 грудня 2018 року на базі Ізмаїльського державного гуманітарного університету пройшла підсумкова конференція у рамках пошуково-освітнього проекту «Матеріальна культура німецького населення півдня Бессарабії».

 

Проект проводився з ініціативи Ради німців України за фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ, будівництва і комплексного територіального розвитку Німеччини через Благодійний Фонд «Товариство Розвитку».

Організатор проекту Ізмаїльське німецьке культурне товариство «Німецький дім».

 

На конференції були присутні гості з Саратського, Арцизького, Тарутинського і Білгород-Дністровського районів Одеської області, а також з м. Одеси та Ізмаїла.

 

На початку конференції усіх присутніх привітали голова Ізмаїльського німецького культурного товариства «Німецький дім» Ірина Таран і ректор Ізмаїльського державного гуманітарного університету, професор Ярослав Кічук.

 

Керівник проекту Марина Лапшина у своїй презентації розповіла про сам проект, познайомила присутніх з пошуково-дослідницькою роботою, що виконана у рамках цього проекту, та продемонструвала карту пошукових маршрутів – 19 населених пунктів (колишні німецькі колонії півдня Бессарабії Саратського, Арцизького, Тарутинського та Білгород-Дністровського районів Одеської області).

 

На конференції також була представлена презентація з фотоматеріалами «Матеріальний світ німецького населення півдня Бессарабії». Кандидат історичних наук, в.о. декана факультету управління, адміністрування та інформаційної діяльності Ізмаїльського державного гуманітарного університету Іван Татаринов ознайомив присутніх з тими матеріалами, які були зібрані у рамках пошукової роботи.

 

Про історичні місця в Сараті, стан їх збереження та перспективи використання розповіла завідувачка Саратського районного історико-краєзнавчого музею Любов Клим.

Експозиція «Історія села Надежда» була представлена завідувачкою Надеждівського народознавчого музею Світланою Синюк й учителем Оксаною Чолак (с. Надежда Саратського району).

Родзинкою конференції були книжкова виставка «Німці Одещини», що зібрана робочою групою проекту, та експозиція «Матеріальна культура німецького населення півдня Бессарабії» як результат пошукової роботи.

 

Підсумком конференції стала демонстрація пересувної експозиції «Побут і архітектура німецьких поселень півдня Бессарабії», що складається з 4-х самостійних полотен, які вмістили в себе лише малу частину зібраної під час пошуково-дослідницької роботи інформації та фотоматеріалів.