«Інклюзія – стратегічний міжнародний проект сьогодення»

У рамках реалізації україно-чеської платформи проекту «Інклюзія – стратегічний міжнародний проект сьогодення», з 11 по 17 листопада поточного року відбулася творча зустріч представників деяких закладів вищої вітчизняної освіти з представниками професорсько-викладацького складу, студентством  університету ім. Т. Г. Масарика (м. Брно, Чеська Республіка) та педагогів – організаторів експериментальних практик.

 

Україну представили переважно доктори наук, професори, які опікуються проблематикою інклюзивної освіти на різних рівнях: завідувачі випускових кафедр, декани, проректори деяких університетів   (м. Київ, Одеса, Херсон, Бердянськ, Суми та ін.), загалом двадцять чотири особи. Вважаю професійною вдачею свою участь у науковій дискусії, оскільки нашому Ізмаїльському державному гуманітарному університету є чим поділитися із колегами щодо розв’язання в Українському Подунав’ї проблематики освіти  дітей і студентів, які мають особливі освітні проблеми.

 

Значний як науковий, так і суто практичний інтерес становила не лише практично-орієнтовна робота в університеті ім. Т. Г. Масарика, спрямована на створення умов  інтернаціоналізації інклюзивної освіти студентів, а й в школі-лабораторії «Лабіринт» (Labyrinth)  м. Брно, де «іншість»  становлять в основному діти із сімей мігрантів.

 

Приємно констатувати і те, що в рамках програми «Відкритий університет. Процеси інклюзії в університетському середовищі», був презентований досвід ІДГУ, який набув схвалення учасниками програми. Мабуть, найголовнішим виявилось щире бажання менеджера проекту «Прогресивне управління   університетом» Dr. Лєнки Гулової поділитися творчими знахідками не лише із педагогічним факультетом нашого вишу, а й з іншими підрозділами Ізмаїльського державного гуманітарного університету в цілому щодо інклюзивних проектів з проблематики бар’єрів інклюзії, а також зацікавленість декана педагогічного факультету  Doc. Іржі Нємец до різноаскетичного соціально-педагогічного партнерства з ІДГУ.

Декан педагогічного факультету
проф. Кічук Н.В.