День Святого Миколая на французькому відділенні кафедри романо-германської філології

«Скільки б не чекало попереду новорічних свят,
саме день Святого Миколая кладе їм початок.»

Вважається, що Святий Миколай дійсно жив у цьому світі та мандрував по усій Європі. Сьогодні його день святкується у великій кількості європейських країн – Франції, Україні, Німеччині, Швейцарії, Бельгії, Польщі, Австрії та багатьох інших, а відбувається ця багаторічна традиція 6 або 19 грудня.

Оскільки Святий Миколай, окрім безлічі інших благородних функцій, вважається також покровителем студентства, викладачі і студенти всіх курсів французького відділення кафедри романо-германської філології вирішили 17 грудня влаштувати свято, яке поєднувало б французькі та українські традиції.

 

Відомо, що з давніх часів день Святого Миколая (фр. La Saint-Nicolas) відбувався весело: заздалегідь у родині готували подарунки, пекли печиво, запрошували музикантів, скликали гостей. Французьке відділення – це тісна, любляча родина, де кожне свято проходить гучно та цікаво, де збираються вірні, щирі друзі, студенти та викладачі. Тому на святковому столі, окрім новорічної ялинки й традиційних солодощів, були представлені неперевершені кулінарні шедеври наших студенток та їхніх матусь, а приємну, дружню, теплу атмосферу підтримували всі присутні на чолі з доцентами Валентиною Радкіною та Ольгою Кудіновою. Ліричні французькі різдвяні пісні, чудово продумані відеопрезентації, що органічно їх доповнювали, веселі та незаїжджені конкурси – ось далеко не весь перелік того, що підготували студенти, яких творчо надихали магістранти кафедри романо-германської філології Альона Мунтян та Наталя Тернова.

 

Студенти та викладачі підбили підсумки року, що минає, привітали друг друга зі святами, що наближаються, побажали всім присутнім яскравого та насиченого життя, успіхів, невичерпного натхнення та незгасної енергії у навчанні та трудовій діяльності, нових цікавих ідей, щастя, міцного здоров’я, добра та мирного неба над головою.

 

Підтримуючи традицію дарувати подарунки на день Святого Миколая, всі присутні підготували маленькі презенти та вручили їх із теплими побажаннями французькою мовою тому, чиє ім’я витягали за своєрідною лотереєю.

 

Свято вдалося на славу, і всі присутні мали змогу поспілкуватися французькою мовою, взяти участь у цікавих, різноманітних конкурсах, поспівати французькі пісні, скуштувати смачні солодощі, а тому, підбиваючи підсумки, домовилися проводити його щорічно, розширюючи межі та додаючи нові атракції.

 

Тож, захід залишив після себе приємні емоції та безліч позитивних вражень.

О. Кудінова, доцент кафедри романо-германської філології