Інститут сім’ї в українському суспільстві крізь призму громадянської освіти

7 грудня в ІДГУ була проведена соціально-інтерактивна мозаїка «Українська сім’я: виклики і завдання».
Захід зініціювали фахівці Центру громадянської освіти ІДГУ.
Гостем стала представник громадської культурно-просвітницької організації Центр Турботи про Життя Ірина Клименченко.
Основна мета: популяризація сімейних цінностей серед студентської молоді.

 

Учасники обговорювали чимало важливих і суперечливих питань, щодо сімейних цінностей, зловживання питаннями гендерної політики, пошуку шляхів порозуміння і розв’язання нагальних проблем.
Важливими факторами, що впливають на розуміння та збереження інституту сім’ї, є розвиток сімейної політики й формування державницької позиції щодо засад існування сім’ї.
Існують три пласти проблем, які частіше впливають на збереження сучасної сім’ї: дошлюбна проблематика, шлюбна проблематика та вплив на зовнішні загрози українській сім’ї.

 

Студенти обговорювали важливі теми:

інститут сім’ї в Україні,
сімейну стратегію в освіті,
сімейну стратегію у громадському секторі та корпоративних культурах (бізнес, спорт, шоу-бізнес),
сімейну стратегію у релігійному середовищі,
сімейну стратегію у медіа-сфері.

У рамках заходу Ірина Клименченко зауважила, що сім’я – це та ділянка суспільства, яка є найбільш делікатною, вразливою, а тому вона однією з перших реагує на виклики сучасності. Окрім того, вона наголосила, що українська сім’я, яка пройшла великі випробування, має надзвичайну силу. Ця сила полягає в сімейних цінностях – цінності любові, взаємоповаги, гідності батьківства та материнства.

 

Своїм баченням основних завдань та викликів української сім’ї поділась Наталія Рябова. На ії думку, основною загрозою традиційної сім’ї є гендерні ідеології. У зв’язку з цим, були окреслені основні способи протидій поширенню гендерної ідеології, серед яких – пропагування цінності сім’ї у медичній та освітньо-виховній сферах та в інформаційному просторі.
Інститут сім’ї в Україні переживає складні часи.
«Сьогодні агресор атакує не лише наші кордони, але й намагається знівелювати українські цінності та ті речі, які є нашою історією, українською традицією: релігійною та світською. Нам потрібно сьогодні розпочати велику просвітницьку роботу, щоб зберегти розуміння української родини як однієї із найважливіших наших цінностей. Якщо ж не зробимо цього – втратимо дуже багато», – наголосила Наталія Будзило.

 

«Попри численні трагічні сторінки в історії Української держави та складність нинішньої соціально-економічної ситуації, в нашому суспільстві збереглися традиції шлюбності, сімейної взаємодопомоги та солідарності поколінь», – завершила зустріч Світлана Кравченко.

 

Готовність до сімейного життя – внутрішнє відчуття дорослості, вміння відповідати за свої вчинки та брати відповідальність за інших. Цей стан не залежить від біологічного віку людини, а залежить від соціальної зрілості, здатності приймати життєво важливі рішення, матеріально утримувати сім’ю та виховувати дітей.

Світлана Кравченко, фахівець Центру громадянської освіти ІДГУ