Регіональна студентська конференція “Революція Гідності: ціна свободи”

У 2018 році, 21 листопада, український народ відзначає п’яту річницю Революції гідності. В боротьбі українського народу проти режиму формувалося громадянське суспільство. Це був надзвичайно важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення до свободи.
В ІДГУ стало традицією проводити студентські конференції національно-патріотичного напрямку, в яких беруть участь представники провідних закладів освіти м. Ізмаїл.

 

22 листопада з нагоди Дня Гідності та Свободи в конференц–залі Ізмаїльського державного гуманітарного університету було проведено регіональну студентську конференцію «Революція Гідності: ціна свободи».
Підготували та провели захід фахівці Центру громадянської освіти: Наталія Будзило, Світлана Кравченко і Наталія Рябова.
Мета заходу: формування у молоді шанобливого ставлення до України, прагнення до демократичних прав і свобод людини, розвивати у студентів почуття національної самосвідомості та громадянської активності, вшанувати пам’ять героїв Небесної сотні.

 

У заході взяли участь:
1. Науковий керівник Ізмаїльського технікуму електрифікації та механізації сільського господарства Галина Ніколаєва; доповідач Світлана Стоматова «Герої Небесної Сотні – справжні герої свого народу».
2.Науковий керівник Дунайського факультету морського та річкового транспорту Державного університету інфраструктури та технологій Антоніна Дорошева, кандидат історичних наук, доцент кафедри соціально-гуманітарних дисциплін; доповідач студент І курсу Володимир Бабенко.
3. Науковий керівник викладач історії Ізмаїльського медичного училища Наталія Рябова; доповідач студентка ІІ курсу Діана Бербер “Від революції гідності до країни гідності”.
4. Науковий керівник старший викладач історії ІЦПТО Вікторія Зорічева; доповідач Арнаут Олена, учениця ІІ курсу «Революція Гідності: здобутки та прорахунки».
5. Науковий керівник Міжрегіональної академії управління персоналом Ірина Тишик, кандидат історичних наук. Доповідач Олександр Терзі, студент І курсу «Революція Гідності: здобутки та прорахунки» (соціально-економічний аналіз).
6. Науковий керівник Міжрегіональної академії управління персоналом Олексій Балицький; доповідач Іваненко Катерина, студентка І курсу «Революція Гідності очима митців-сучасників».

 

З вітальним словом виступила декан факультету української філології та суспільних наук Ліана Володимирівна Чорна, яка наголосила: «В такі трагічні періоди історії України завжди на захист своєї землі, своєї держави ставали кращі представники українського народу. Борців Майдану об’єднало бажання жити у вільній країні, зі справедливим та світлим майбутнім. За ці ідеали на Майдані пролилася кров. Так з’явилася Небесна сотня – це патріоти, які віддали життя за свої переконання. І тепер для народу України є святим обов’язком гідно вшановувати Героїв.
Смерті людей на Майдані змінили цінності українців. Революція Гідності – то не є панацея для народу України від усіх бід та напастей. Попросту, Революція Гідності – то є шанс для кожного громадянина, шанс для держави стати трохи іншою, правдивішою, правильнішою. А от чи зможе наша держава скористатися тим шансом, то залежить, виключно, від кожного з нас».

 

«Україна, однозначно, змінилась. Громадянське суспільство достойно пройшло випробовування. Волонтерський рух набув небачених до цього в Україні масштабів. Ми боремося як із зовнішнім, так із внутрішнім ворогом, з байдужістю. Історія – це колесо і всі події постійно повторюються в тому чи іншому контексті, проблема у тому, що мало людей робить висновки дивлячись на пройдений шлях»,- відзначила Світлана Кравченко.

 

«Я вважаю, що не буває стрімких революцій. Не можна отримати все, що ми хочемо – одразу. Ми отримали можливість демократичних перетворень. Те, як ми будемо користатися цими демократичними перетвореннями, залежить тільки від нас. Скільки б революцій не було, поки не запанує відповідальність людей перед собою і перед своїми нащадками, ефекту не буде», – зауважила Рябова Наталія.

 

Яскравим був виступ Олександра Терзі, студента І курсу МАУП, який побажав студентам зберегти надбання революції, боротися за свої права і свободи, бути активними громадянами своєї держави.
Захід пройшов дуже конструктивно та плідно, з активним обговоренням, студенти не боялися висловлювати свої думки.

 

«Слухаючи студентів, розумієш – все тільки починається. Все в наших руках! Поки що невідомо, яким шляхом піде Українська революція. Може так статися, що сам революційний процес просто зникне і настане час реставрації (для чого теж є передумови). Але всім учасникам революційних подій слід знати, про те, що є справжня революція і є її підміна, а також, які дії можуть допомогти народженню нової держави», – завершила виступи Наталія Будзило.

 

Наприкінці конференції було підбито підсумки конкурсу-есе, який проходив в рамках тижня Гідності та Свободи. Студенти ІДГУ написали есе на тему «Чи потрібен я Україні таким, яким я є сьогодні?». За рішенням фахівців Центру громадянської освіти переможницею конкурсу стала студентка II курсу педагогічного факультету ІДГУ Олена Куцева, яка і була нагороджена премією. Всі учасники конференції та наукові керівники отримали сертифікати.

 

В рамках тижня працівниками бібліотеки ІДГУ була підготовлена тематична виставка «Події, що змінили долю України». Світлана Щетиніна, завідуюча бібліотекою ІДГУ, і Світлана Сова в добірці літератури та газет надали важливу інформацію про доленосні події в Україні у листопаді 2013 року – лютому 2014 року, про українців, які постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини й громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору. Ознайомитися з виставкою можна у виставковому холі ІДГУ.

 

В цей нелегкий час, коли не стихають бої на Сході, ми повинні бути справжніми патріотами, відстоювати єдність, суверенітет і незалежність України.
Такі зустрічі не тільки об’єднують студентів різних професій, поглядів, віросповідань, а і дають зрозуміти, що наша молодь розпочала відлік новітньої історії України, там де українська нація – нескорена і вільна!

 

У мить тяжку в нестерпній тій образі,
На барикадах зібраних зі снігу.
Стояла гідність у ясній звитязі,
Поклавши хіт історії у книгу.

Світлана Кравченко, фахівець Центру громадянської освіти