Промені Гідності

21 листопада,  відповідно до плану заходів МОН щодо відзначення в Україні «Дня гідності і свободи» та  згідно з Концепцією національно-патріотичного виховання дітей та молоді, в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті фахівці Центру громадянської освіти організували та провели  інтерактивний освітньо-культурний  захід «Промені Гідності».

 

Мета: розширення кругозору й обізнаності старших дошкільнят про рідну країну, ознайомлення з героїчними сторінками українського народу; формування патріотичних почуттів.

Учасники: викладачі та студенти ІДГУ, завідуюча дитячим садком «Дельфінятко» Людмила Георгіу, вихователі  та вихованці дитячого садочку «Дельфінятко».

 

З вітальним словом  виступила директор Центру громадянської освіти ІДГУ Наталія Будзило: «Ми вітаємо всіх вас зі святом!

21 листопада – це знаменний день в історії України. Єдність і свобода робить нас гідними нащадками наших батьків! Будемо з трепетом зберігати й захищати цей безцінний скарб! Хай береже нас усіх Господь і слава Йому за цю прекрасну країну – нашу Україну!».

 

Відкрили захід Гімном України.

Фахівці Центру громадянської освіти ІДГУ Світлана Кравченко і Наталія Рябова  підготували для дітей літопис Революції гідності. Діти дізналися про події, які відбувалися на Майдані  в листопаді 2013 року та чому саме так назвали цей День – Гідності та Свободи. Малеча та викладачі вшанували пам’ять загиблих на Майдані хвилиною мовчання.

 

Дуже зворушливо прочитала вірш Оксани Максимишин-Корабель «Герої не вмирають. В пам’ять про загиблих на Майдані» Валерія Древаль, студентка І курсу факультету іноземних мов, керівник – кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови і літератури Марина Делюсто.

 

«Ви частинка народу. Без вас, без усіх нас немає ні народу, ні історії. І нам творити  нову історію держави, що займе належне місце серед вільних і рівних країн планети. Ще в І столітті н.е. римський державний діяч, філософ Цицерон на публічному виступі сказав: «Люблять Батьківщину не за те, що вона велика, а за те, що вона твоя», – наголосила  Світлана Кравченко.

 

Маленькі українці, патріоти  декламували вірші про Україну і рідний край, співали патріотичні пісні.

«Україна – це отча земля, рідний край, де ми народилися. Наша держава розташована в центрі Європи. На берегах Дніпра розкинувся красень-Київ – столиця нашої держави. Україна, як мати, благословляє своїх дітей на праведний шлях і захищає їх оберегами. Тому сьогодні на згадку про нашу зустріч ми зробимо обереги, як символ мужності та єдності», – завершила зустріч Наталія Рябова.

 

Ми, дорослі, намагаємось плекати в наших вихованцях доброту і чуйність, вчимо берегти свою рідну Україну.

Такі заходи вчать дітей бачити і відчувати, розуміти і переживати всім серцем, шанобливо ставитися до оточуючих та спільних цінностей українського народу.

Зберегти для майбутніх поколінь пам’ять про доленосні для України події  початку XXI століття ми зможемо лише спільними зусиллями, відстоюючи ідеали Гідності та Свободи!

Нехай буде мирне небо над українською землею, не згасає віра в щасливе майбутнє Української держави.

Світлана Кравченко, фахівець Центру громадянської освіти ІДГУ