Толерантність як ціннісна основа професійної діяльності людини

«Ваша думка для мене глибоко ворожа,
але за ваше право її висловити я ладен віддати своє життя”
Вольтер

У рамках тижня до Міжнародного Дня толерантності та з метою формування в студентської молоді загальнолюдських моральних цінностей, задля пропаганди принципів терпимості та розвитку толерантних відносин між студентами 14-15 листопада в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті було проведено цикл заходів.

Робота була спрямована на розуміння необхідності реалізації принципів толерантності в суспільстві, потребу злагоди, повагу до інших людей, їхніх думок, дотримання своїх переконань і визнання такого ж права за іншими.

Ізмаїльський державний гуманітарний університет традиційно тримає пальму першості серед регіональних навчальних закладів у плані креативності, творчого пошуку, оригінальності заходів.

 

14 листопада фахівці ЦГО організували інформаційну вітальню «Толерантність як запорука людяності».

Морально-духовне становлення студентської молоді, її підготовка до активної, творчої, соціально значущої, сповненої особистісного смислу життєдіяльності, є найважливішою складовою розвитку суспільства та держави. В безмежному морі різноманітних культур, думок на допомогу має прийти «рятівне коло» толерантності. Багато країн світу, у тому числі Україна, можуть бути яскравими прикладами зіткнення народів, етносів, культур і цивілізацій.

 

Студенти підготували презентації, повідомлення, відеоролики. Були запропоновані інтерактивні вправи, яки дали змогу висловити свої думки, подискутувати та навести приклади з життя.

«Толерантність означає поважання, сприйняття та розуміння багатого різноманіття культур нашого світу, форм самовираження та самовиявлення людської особистості. Формуванню толерантності сприяють знання, відкритість, спілкування та свобода думки, совісті й переконань», – зробили висновок студенти.

«Рятівне коло» толерантності» – яскравий приклад розуміння важливості ролі толерантного відношення людей, як найважливішої умови миру і злагоди в сім’ї, колективі та суспільстві.

 

15 листопада фахівці Центру громадянської освіти спільно з викладачем кафедри соціальної педагогіки, соціальної роботи та фізичної культури Вікторієй Манітой та студентами 31 групи провели флеш-інтерв’ю «Будемо толерантними».

Студенти в рамках акції дізналися рівень обізнаності в цьому питанні, надавали більш глибоку інформацію та закликали усіх бути толерантними. На знак єдності приклеювали стікери з логотипом. Молодь була запрошена до університетських класів «Уніки», де малеча з завзяттям вступила в діалог та пообіцяли бути терплячими, не ображати нікого та до всіх ставитися з повагою.

 

День толерантності збігся з науковими конференціями, які проходили на кожній кафедрі. Студенти завітали на кафедру загальної педагогіки, дошкільної, початкової та спеціальної освіти, де, як на замовлення, доповідали про толерантності. Діалог з молодими науковцями був змістовний.

 

Кажуть, що люди – ніби дзеркало. Усміхайтеся – і світ вертатиме вам усмішку. Будьте терпимими, поважайте інших і нехай вас оточують люди тільки з глибоким розумінням толерантності.

Світлана Кравченко, фахівець Центру громадянської освіти ІДГУ