Права людини крізь призму сучасності

Для сприяння реалізації Національної стратегії з прав людини (Указ Президента України №501/2015) та Всесвітньої програми освіти в сфері з прав людини (ухвалена Генеральною Асамблеєю ООН у 2004 р.) Центр громадянської освіти ІДГУ в партнерстві з Ізмаїльським МЦ з надання БВПД 13 листопада провели відеолекторій з елементами тренінгу.

 

Захід присвячений Міжнародному Дню толерантності, який відзначається 16 листопада в усьому світі.

Мета заходу: визначити чинники, які становлять загрози для прав людини та людської гідності, окреслити власну модель правової поведінки молоді, донести до студентів необхідність толерантності в суспільстві через з’ясування принципу терпимості між людьми, між колективами або групами людей;на прикладі сучасного соціального становища в Україні показати нагальну потребу злагоди, поваги до інших людей, їхніх думок.

Учасниками були студенти І курсу факультету української філології та соціальних наук (психологи).

Головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Ізмаїльського МЦ з надання БВПД Анастасія Каплієнко підготувала для студентів відео-матеріали та інформацію про історію виникнення ідей щодо прав людини, сутність теорії трьох поколінь прав людини, основні права та свободи людини.

 

Учасники обговорили актуальні питання нормативного закріплення і механізму реалізації прав людини та молоді в Україні, висловили думку, що в кожному демократичному суспільстві права людини є універсальними, невід’ємними і основними.

Тема прав людини та толерантного відношення один до одного має дуже серйозну основу. Права студентів неможливо розглядати як окремий, відірваний від життя термін, вони нерозривно зв’язані з такими поняттями, як правова культура людини взагалі та толерантність.

Під час спілкування організатори виявили, що поняття толерантності для більшості пересічних українців настільки розмите і невизначене, що інколи може здатися – геть незрозуміле або занадто відірване від повсякденного життя, щоб звертати на нього увагу.

 

Сьогодні почуття патріотизму, громадського обов’язку перед країною, суспільством, шанобливе ставлення до права, рідної мови, культури, традицій й висока етика між людських стосунків взагалі втратили значення. Тотальна пропаганда прикрашеного егоїзму знищила такі суспільно необхідні якості як, шанобливе ставлення до іншої людини, – визнання прав і свобод особистості.

Зарозуміле ставлення деякої частини студентів до себе й оточуючих знаходить прояви у відкритій неповазі до людей, незалежно від їх віку або соціального статусу, що призводить до порушення прав та свобод людини і громадянина.

 

Студентам було запропоновано різні вправи щодо виявлення толерантності серед молоді: «Я так само, як і…», «Трансплантація серця», «Яблуко».

Під час заходу панувала дружня атмосфера. Молодь спілкувалася, висловлювала свої думки, в деяких моментах дівчата сприймали життєві ситуації дуже близько до серця. Цікаво та змістовно пройшла зустріч, під час якої прийшло усвідомлення того, що треба бути терпимими один до одного, не порушувати права іншого.

Для того, щоб знати та розбиратися у своїх правах, треба бути всебічно розвиненою людиною, володіти правовою культурою та правосвідомістю.

З великим побоюванням треба нам усім ставитися до зростаючої бездуховності, особливо серед молоді. Самозадоволення, агресивна байдужість, зневажливе ставлення до права, до людей розумової праці може обернутися національною трагедією. Без цілеспрямованого виховання (у тому числі й правового) держава аж ніяк не може обійтися.

 

Сьогодні гостро постає питання про нехтування молоддю загальнолюдськими цінностями, порушення особистих прав людини, нетолерантне ставлення один до одного. Дуже важливо зрозуміти необхідність толерантності в суспільстві. Трагічні приклади історії показують нагальну потребу в злагоді, добросусідстві, поваги до інших людей, їхніх думок.

Чи навчилися ми бути толерантними?

Люди створені у світі різнобарвними,

Білі, чорні, жовті і мулати,

І для всіх одна Земля, як мати.

Чи можемо бути ми терплячими,

Коли в спорах буваємо гарячими,

Коли зневажаємо невинну ми людину?

Але ж ми із одного тіста, із одного млину.

Люди! Схаменіться! Будьте добрими!

Не личить вже бути нам погордими.

Толерантність і терпіння до людей,

-Це те, що нам треба на сьогоднішній день.

Світлана Кравченко, фахівець Центру громадянської освіти