Про участь в інноваційних програмах міжнародного академічного обміну та стажування науково-педагогічного персоналу кафедри загальної педагогіки, дошкільної, початкової та спеціальної освіти

В умовах динамічних змін вітчизняної системи вищої освіти у ракурсі її інтернаціоналізації та глобалізації науково-педагогічний персонал кафедри загальної педагогіки, дошкільної, початкової та спеціальної освіти Ізмаїльського державного гуманітарного університету бере активну участь в інноваційних програмах міжнародного академічного обміну та стажування. Ідеться, насамперед, про творчу співпрацю наших викладачів з представниками академічної спільноти університетів Європи, що зорієнтована на просування європейських стандартів у галузі вищої освіти, системне впровадження інноваційних технологій підготовки майбутніх фахівців соціономічної сфери, застосування сучасних комунікаційних стратегій в контексті перспективного розвитку закладу вищої освіти тощо.

 

Зокрема, у травні 2018 р. в рамках міжнародного співробітництва з вищими навчальними закладами зарубіжжя, яке є одним із пріоритетних напрямів діяльності кафедри, професори Кічук Н.В., Біла О.О., доценти Іванова Д.Г., Боднар Н.М, Граматик Н.В., старший викладач Поліщук Ю.В. були направлені адміністрацією ІДГУ на стажування до Галацького університету «Dunerea de Jos» (Румунія). Пріоритетними цілями стажування були: підвищення науково-теоретичного і методичного рівнів професійної підготовки майбутніх соціономістів в умовах бакалавріату та магістратури; опрацювання навчальних планів та європейських стандартів, за якими організовано академічний процес у зарубіжному університеті; педагогічний аналіз досвіду співпраці університету з фахівцями початкової школи та соціальними працівниками.

 

Наприкінці вересня 2018 року професор Біла О.О. успішно пройшла Всеукраїнський конкурсний відбір претендентів на участь у Міжнародному українсько-польському проекті «Інноваційний університет і лідерство. Фаза IV: комунікаційні стратегії і відносини університет-школа» (жовтнева група G), що здійснюється за підтримки Міністерства науки і вищої освіти Республіки Польща, Міністерства освіти і науки України та під почесним патронатом Фундації польських ректорів – Інституту суспільства знань. Співорганізаторами проекту з польського боку виступили Варшавський університет (Факультеті «Вільних мистецтв і наук» («Artes Liberales»)), Ягеллонський університет (м. Краків, Польща), Фундація Artes Liberale (м. Варшава, Польща); з українського боку – Міжнародний благодійний Фонд «Міжнародний фонд досліджень освітньої політики», Спілка ректорів вищих навчальних закладів України, Міжнародний благодійний фонд «Міжнародний фонд досліджень освітньої політики».

 

У рамках проекту з 8 по 12 жовтня 2018 року на базі Варшавського університету та з 15 по 19 жовтня 2018 року на базі Ягеллонського університету (м. Краків) проф. Біла О.О. взяла участь у серії тренінгів, у структуру яких було включено змістові блоки, що віддзеркалюють сучасні тенденції застосування прогресивних комунікаційних технологій в умовах польських університетів.

 

Як відзначив у привітальному зверненні до всіх учасників з України декан факультету «Artes Liberales», професор Роберт А. Сухарський, Варшавський університет має свій торговий знак UW (Uniwersytet Warszawski) не лише на території Польщі, а й у Європі. І саме в умовах Варшавського університету сьогодні створено інноваційну платформу факультету «Artes Liberales» для професійного стажування фахівців-гуманітаріїв у контексті індивідуалізації й інтердисциплінарності освітніх програм. Мережа польських вищих закладів освіти сьогодні абсолютно відкрита до спільної співпраці заради досягнення високих результатів. Зокрема, спостерігається тенденція створення вишами країни консорціуму із запровадження дієвої інформаційної технології для дистанційного навчального процесу та задля вирішення низки прикладних завдань. Йдеться про усвідомлення та реальне впровадження дієвих освітніх платформ, які для одного вишу є вкрай важкими навіть з точки зору їх фінансування.

 

Достатньо продуктивним стало вивчення для наших фахівців творчого досвіду Варшавського університету щодо налагодження його ділової співпраці із місцевими органами самоврядування та міжнародної співпраці; специфіки роботи прес-служби, відділу промування, відділу кар’єри та професійного промування студентів і випускників; стратегії моніторингу якості освіти (наприклад, аспект урахування результатів опитування студентів щодо покращення академічного процесу навчання); технології комерціалізації знань і функціонування бази пропозицій в університеті, урегульованих в Угоді академічних центрів трансферу технології (PACTT); роботи Інкубатора Варшавського університету із спеціальною компанією UWRC, Відкритого університету, відділу міжнародних дослідницьких програм і клубу випускників Варшавського університету. На факультеті «Artes Liberales» (Варшавський університет) учасники проекту взяли участь в інтерактивні лекції Доктора Марії Вішьнєвської «Академічне трактування освітньої філософії відносин між університетом і довкіллям».

 

Примітно, що серію лекційних і тренінгових занять у Ягеллонському університеті (м. Краків, Польща) відкрив Держсекретар Міністерства Науки та Вищої Освіти Республіки Польща доктор Пйотр Дарджіньскі з виступом «Закон 2.0 Нова конституція для науки та вищої освіти в Польщі», який у жовтні 2018 року вступив у дію.

 

Перспективи творчої апробації прогресивного досвіду академічної спільноти Ягеллонського університету були логічно доведені у представленій стратегії медійної обслуги навчального закладу та формування марки університету; технології обслуги студентів із закордону (йдеться про забезпечення студентів повним пакетом супровідних друкованих засобів; провідний досвід діяльності команди амбассадорів Ягеллонського університету) та функціонування відділу абітурієнтів тощо. Всі учасники ознайомилися з роботою лабораторій і наукових парків Ягеллонського університету, таких, як: SOLARIS (National Synchroton Radiation Centre), на створення якого витрачено 50 млн. (профінансовано Євросоюзом); Yagiellonian Center of Innovation, де відбувається розробка засобів, що сприяють лікуванню хвороби розсіяного склерозу та пригніченню вірусу імуннодефіциту людини (ВІЛ) тощо.

 

Водночас у рамках проекту з 22 жовтня по 2 листопада 2018 р. відбулися творчі зустрічі і консультації з польськими експертами для надання всім учасникам інформаційної підтримки у підготовці мікропроектів, які вони налаштовані впровадити в умовах своїх вищих закладів освіти.

 

Презентація мікропроектів відбулася 2 листопада 2018 р. у Варшавському університеті (факультет «Вільних мистецтв і наук» («Artes Liberales»)) у присутності Олега Ігоровича Шарова – генерального директора директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України та координаторів проекту «Інноваційний університет і лідерство» з української сторони професора Тараса Володимировича Фінікова та з польської сторони професора д-р. хаб. декану факультету «Artes Liberales» Варшавського університету Роберта Сухарського. Зокрема, професор Біла О.О. презентувала мікропроект «Модель підготовки академічної спільноти гуманітарного університету до крос-культурної комунікації (вектор міжнародного співробітництва з закладами вищої освіти країн Подунав’я)». Підкреслимо, що у представленому авторському мікропроекті включено: оригінальну проектну ідею щодо створення в умовах Ізмаїльського державного гуманітарного університету відкритої платформи освіти для дорослих, спрямованої на їхню підготовку до крос-культурної комунікації з урахуванням творчого досвіду функціонування Варшавського Відкритого університету (секції тренінгів і промування).

 

Проведення підсумкового семінару, на якому учасники Міжнародного українсько-польського проекту представлятимуть результати проектної діяльності, впровадженої в умовах вищих шкіл різних регіонів України, заплановано у травні 2019 року у Києві.

 

Висловлюємо слова щирої подяки організаторам проекту професору Тарасу Фінікову, доктору Роберту Сухарському, всім тренерам змістовних кейсів, команді академічної спільноти українських вишів фази 4 (група G) за творчу співпрацю, обмін перспективним досвідом, відкритість і дружелюбність.

Олена Біла,
доктор педагогічних наук, професор кафедри
загальної педагогіки, дошкільної, початкової та спеціальної освіти

Корисні посилання: