«І першим було слово…»:

літературно-музичне свято до Дня української писемності та мови

 

У межах традиційного відзначення Дня української писемності та мови в Центральній міській бібліотеці імені Івана Петровича Котляревського восьмого листопада відбулося літературно-музичне свято «І першим було слово…». Це колоритне дійство й справді було світлим та урочистим, бо проведено на рівні «високих партитур». Відрадно, що його модераторами стали магістранти нашого університету (факультету української філології та соціальних наук), сьогодні працівники бібліотеки Ганна Павленко та Інна Усатенко. В стінах цієї унікальної книгозбірні було особливо затишно, бо зібралися тут шанувальники українського слова: студенти ізмаїльських вишів і загальноосвітніх шкіл, викладачі та вчителі-словесники, поети (Таміла Кібкало, Оксана Картельян), усі ті, хто переймається проблемами національної культури, дбає про розкрилення та повнокровне буття Українського слова.

 

З неабияким інтересом прослухали присутні інформацію про встановлення на державному рівні Дня української писемності та мови. Не менш цікавим був екскурс в історію письма, проілюстрований та унаочнений фактичними джерелами, науково-популярними коментарями, унікальними книжковими виставками, літературно-художнім і музичним ограненням…

 

Про важливість мови для розвою нації, потребу її плекання та розвитку, про красу й дивовижну магію українського слова говорила у своєму вітальному зверненні до присутніх професор Галина Райбедюк. Директор Придунайської філії МАУПу професор Тамара Гуменнікова відзначила необхідність засвоєння багатих скарбів української мови, її обов’язкового використання як державної в усіх сферах життя; вручила нагородні грамоти переможцям конкурсу на краще знання української мови, що відбувається щорічно в цьому навчальному закладі.

 

Чарівним дарунком став поетичний калейдоскоп – читання поезій Тараса Шевченка («Ну щоб, здавалося, слова…», «Думи мої, думи мої…»), Івана Франка («Якби ти знав, як много важить слово»), Ліни Костенко («Мова солов’їна», «Страшні слова, коли вони мовчать..»). А заполонили присутніх проникливим читанням цих блискіток української лірики учні ЗОШ № 4 (Павло Гавлицький, Микита Єпетроп, Вікторія Тудоран, Анастасія Фоміна), якими сьогодні опікується як учитель української мови та літератури магістрантка нашого вишу Галина Петрова. Емоційними акордами свята стали милозвучні й колоритні пісні («Три зорі», «Усміхнися мені», «Коли навколо ні душі», «Тільки раз цвіте любов»), що їх щемне й трепетне звучання донесли до сердець усіх присутніх викладачі (Аліна Чабан) та учні (Ангеліна Гранич, Анастасія Мінчева) дитячої музичної школи.

 

Завершилась зустріч промовистими й ваговитими афоризмами відомих речників національної культури, що їх учасники дійства сприйняли як імператив: «Мова росте елементарно, разом з душею народу» (Іван Франко); «Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирає мову» (Ліна Костенко); «Мова – це доля нашого народу, і вона залежить від того, як ревно ми всі плекаємо її» (Олесь Гончар). Тож, сприймімо сьогодні як настанову для себе заключні слова модераторів літературно-мистецького свята «І першим було слово…»: «Збережімо культуру спілкування, культуру мислення та культуру душі! Збережемо українську мову збережемо Україну!».

Професор Галина Райбедюк