Радіодиктант національної єдності в ІДГУ

9 листопада кожного року відзначається День української писемності та мови. Головна традиція свята – загальнонаціональний радіодиктант для всіх бажаючих. Ця акція була створена для популяризації української мови та проводиться вже не один рік поспіль.

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності з року в рік збирає тисячі українців як в Україні, так і за кордоном, демонструючи солідарність тих, хто любить і шанує рідне слово і мову. Радіодиктант – масштабний національний флешмоб.
Це не лише перевірка знань української мови, а й заохочення до вживання, популяризації, захисту і сприяння розвитку державної мови у форматі масштабного національного флешмобу.
Офіційне гасло заходу 2018 року — #пишеморазом. Воно підкреслює основну мету диктанту — єднання навколо мови.

 

В Ізмаїльському державному гуманітарному університеті локацію для написання радіодиктанту було організовано у конференц-залі. Організаторами стали фахівці Центру громадянської освіти ІДГУ.
Диктант транслювався зі студії UA: Українське радіо на Хрещатику, 26. Диктував текст доцент Київського університету ім. Грінченка, автор шкільних підручників з української мови та літератури Олександр Авраменко.

 

Учасники: викладачі ІДГУ, студенти факультету української філології та соціальних наук, педагогічного факультету, факультету іноземних мов, факультету управління і адміністрування та інформаційної діяльності, члени громадських організацій, прикордонники.
«Ми маємо на меті не перевірити свої знання української мови, не просто стати локацією для написання диктанту — ми прагнемо об’єднатись навколо мови», — наголосила Наталія Будзило.
«За православним календарем 9 листопада – це день вшанування пам’яті преподобного Нестора літописця – письменника, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

Мова є основою духовного багатства народу та інтелектуального потенціалу, найвагоміше надбання кожної окремої людини і найбільша суспільна цінність.
Маємо безцінний дар: одну з наймилозвучніших і найкрасивіших мов світу. Всебічна підтримка державності мови, зростання її престижу, зміцнення та розвиток – почесна місія кожного громадянина України.
Бажаю берегти й утвердити українську мову, виплекану нашими пращурами, адже вона створює індивідуальне обличчя країни і нації. Нехай материнське слово буде для всіх оберегом та духовним джерелом життя, – виступила з побажанням до всіх присутніх доцент кафедри української мови і літератури Марина Делюсто.

 

«Насправді неважливо, досконало ви знаєте мову чи тільки опановуєте її. Ми любимо свято Дня української писемності й мови і закликаємо всіх полюбити його так, як Ізмаїльський університет. Ми раді, що до диктанту єдності долучилися представники нацменшин Українського Подунав’я: Ізмаїльська болгарська громада ім. Св. Софії, Обласний Центр національних культур і недільна школа «Българска светлица»,- зауважила Світлана Кравченко.
«Культура і мова об’єднані в царині духовних цінностей кожної людини і всього суспільства. Мовна культура, як складова культури і як одна з її форм, є першою ознакою культури людини, що в наш час є особливо значущим і актуальним, а також допомагає молодій державі в нелегкій справі духовного відродження української нації», – наголосила Наталія Рябова.

 

Результати диктанту учасники зможуть дізнатися 11 листопада.

Як парость виноградної лози,
Плекайте мову. Пильно в ненастанно
Політь бур’ян. Чистіша від сльози
Вона хан буде. Вірно і слухняно
Нехай вона щоразу служить вам,
Хоч і живе своїм живим життям.
Прислухайтесь, як океан співає —
Народ говорить. І любов, і гнів
У тому гомоні морськім. Немає
Мудріших, ніж народ, учителів;
У нього кожне слово — це перлина,
Це праця, це натхнення, це людина.
Не бійтесь заглядати у словник:
Це пишний яр, а не сумне провалля;
Збирайте, як розумний садівник,
Достиглий овоч у Грінченка й Даля,
Не майте гніву до моїх порад
І не лінуйтесь доглядать свій сад.

Зі святом вас, українці!

Світлана Кравченко, фахівець Центру громадянської  освіти