30-річний ювілей образотворчої школи ІДГУ

Робочий день в четвер, 1 листопада, для багатьох викладачів та студентів Ізмаїльського державного гуманітарного університету завершився незвично – в залах Ізмаїльської картинної галереї. Такого масового візиту наших освітян до цього музейного закладу, мабуть, не було ніколи. А викликаний він був відкриттям масштабної виставки, присвяченій 30-річному ювілею художнього відділення кафедри музичного та образотворчого мистецтв педагогічного факультету ІДГУ.

 

На виставку прибули не тільки ті, хто займається живописом і графікою в закладі освіти, а й викладачі з інших факультетів, колишні випускники художнього відділення, колеги по мистецькій справі, шанувальники місцевих майстрів рукотворних картин. Офіційна частина була як ніколи довгою. Адже треба було надати слово багатьом заслуженим, відомим особам, як в галузі освіти, так і у творчій діяльності. Відкрили захід дві «господарки» картинної галереї Ірина Федорова та Емілія Євдокімова. Вітальні слова промовили два кандидати педагогічних наук, професори – ректор університету Ярослав Кічук та декан педагогічного факультету Надія Кічук. Свої думки висловили два заслужених художника України – доцент та старший викладач кафедри музичного та образотворчого мистецтв Олександр Кара та Іван Шишман. Привітали колег з ювілеєм гості з Одеси та Болгарії. Ну й, звичайно, своїми спогадами 30-річної історії художнього відділення, яке певний час мало, навіть, статус кафедри, поділився її перший та беззмінний керівник, доцент Іван Пастир.

 

Масштабність виставки була не лише у представництві під час відкриття. Вона характеризувалась чисельністю робіт в експозиціях – 187, та кількістю задіяних для цього залів – три. Один зал був виділений для визначних картин працюючих на цей час провідних викладачів кафедри музичного і образотворчого мистецтв. Другий зал містить кілька десятків графічних та мальовничих робіт сьогоднішніх студентів та недавніх випускників університету. Третій зал зібрав найкращі творіння декількох професійних художників, які навчались та закінчили художнє відділення в різні роки. Відвідувачі із зацікавленістю роздивлялись полотна і малюнки, відмічали різноманіття стилів і жанрів, шукали задуми і ідеї авторів.

 

Не залишились ювіляри в цей день без подарунка, який зробили колеги по кафедрі, що займаються музичною творчістю. Оригінальну концертну програму святкового вечора підготувала заступник декана педагогічного факультету, доцент кафедри музикального та образотворчого мистецтв Лариса Банкул. А виступили перед глядачами доцент кафедри Олександр Затинченко зі своїм тезкою – онуком, вокальне тріо студенток університету і дует Сергія Нєйчева та Євгенії Морошану.

Валерій Пейков, викладач кафедри соціальної
педагогіки, соціальної роботи та фізичної культури