«Ad fontes!»: наукові мости від Дунаю до Дніпра…

Сьогодні, 26 жовтня, розпочала роботу Всеукраїнська наукова конференція «Ad fontes! Літературознавчі осяги професорів кафедри української літератури Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова». Філологи-україністи Ізмаїльського державного гуманітарного університету з великою приємністю вітають колег-драгоманівців із унікальною подією, що є знаковою для всієї національної гуманітарної науки та освіти. Бо ж діяльність професорів Петра Костянтиновича Волинського, Петра Панасовича Хропка та Олени Дмитрівни Гнідан, ювілейним датам яких присвячено нинішнє наукове дійство, в сучасному інтелектуальному просторі неоціненно значуща й вельми вагома. Це не тільки ґрунтовні літературознавчі розвідки, навчальні посібники з історії літератури та літературознавства, підручники для загальноосвітніх закладів і вишів… Це потужні наукові школи України та її позамежжя, котрі визначають статус та імідж національної еліти…

 

Приєднуємось до поцінування багатогранного доробку шановних професорів-ювілярів та щиросердних привітань і найщиріших побажань модераторам конференції – науковцям кафедри української літератури та особисто її керманичу, професору Погребеннику Володимирові Федоровичу. На жаль, через об’єктивні обставини нам не випадає бути її безпосередніми учасниками. Проте сьогодні духовно, душевно й інтелектуально ми з ВАМИ! Наукові мости «від Дунаю-Істра до Дніпра-Славути» доволі міцні. (Сподіваємось на їх подальшу розбудову й употужнення). А закладалися вони моїм дорогим Учителем, духовним наставником, науковим керівником Хропком Петром Панасовичем – Педагогом від Бога, блискучим літературознавцем, глибоким і проникливим дослідником художніх феноменів українського письменства, дивовижним ерудитом, шляхетним інтелігентом, людиною з чуйним серцем, чистими помислами, доброю душею… Як і десятки-сотень учнів шановного професора, низько вклоняємось сьогодні його Високості, висловлюючи глибоку шану й величезну вдячність за знання, за допомогу в професійному зростанні, за істинну науку життя, за батьківське піклування про своїх вихованців… Світла пам’ять про світлу Людину!..

 

Учасникам конференції бажаємо жвавих і плідних дискусій, народження цікавих ідей і творчих взаємин, невпинного руху вперед, здійснення усіх планів і задумів. Натхнення Вам, шановні колеги, нових звершень і здобутків на благо нашої національної НАУКИ! Добра й любові Вам і Вашим родинам під мирним небом вільної, незалежної та заможної України!

 

Із щирою повагою та з незрадливою любовю – професор Галина Райбедюк та ізмаїльська «гілка» потужної наукової школи незабутнього професора Петра Панасовича Хропка: доцент Томчук Олег Федорович, доцент Погорєлова (Шишкова) Алла Дмитрівна, доцент Фоміна Лілія Георгіївна.