Виставка-досьє до Дня народження ООН

23 жовтня в фойє ІДГУ за сприяння фахівців Центру громадянської освіти відкрита тематична виставка «Жити завжди в світі розуміння».

 

Бібліотекарі університету Євгенія Усачова, Ольга Усачова і завідуюча бібліотекою ІДГУ Світлана Щетиніна підготували добірку матеріалів про історію створення, структуру, країни – учасники, Статут організації, її головні завдання та напрямки діяльності ООН.

 

Організація Об’єднаних націй – найбільша міжурядова організація з підтримання миру й безпеки, розвитку міжнародного співробітництва на глобальному рівні. Була створена в 1945 р. з ініціативи провідних держав антигітлерівської коаліції (СРСР, США, Китай, Велика Британія, Франція). Днем заснування організації, який щорічно відзначається у світі як день ООН, є 24 жовтня 1945р. Відтоді набув чинності конституційний документ організації – Статут ООН, підписаний 26 червня 1945 року на Сан – Франциській конференції 1945р. Країнами – засновниками ООН вважається 51 держава. Серед них – Україна.

 

ООН – лауреат Нобелівської премії миру. Університет ООН перебуває в Токіо.

Шістьма офіційними мовами ООН є: англійська, французька, арабська, китайська, російська та іспанська.
ООН має власну поштову службу, що випускає поштові марки.

Найдовший виступ на засіданні ООН тривав 4 години 29 хвилин. Виступав Фідель Кастро.
Серед усіх секретарів ООН ніколи не було громадянина Америки.
Прапор ООН не може використовуватися без дозволу Генерального секретаря організації. Висота емблеми на ньому становить половину висоти прапора і розташовується по центру.

 

Україна є однією із країн – засновниць ООН – з 1945 по 1991 рік, вона брала участь в роботі ООН як УРСР, а з моменту проголошення незалежності – як Україна. Після проголошення незалежності України участь у діяльності ООН було визначено одним з пріоритетних напрямів зовнішньої політики держави.

 

Виставка допоможе розібратися з питаннями : де, коли і навіщо була створена ця організація.
Під час створення виставки було використано багато цікавих фотоматеріалів – це фото з першого засідання ООН, фотографії всіх генеральних секретарів ООН, Гаазького суду.
На виставці можна ознайомитися з основними принципи ООН: суверенна рівність всіх держав і зобов’язань за Статутом; розв’язання міжнародних суперечок мирними заходами; невтручання у справи інших держав, тощо. Представлені книги правової тематики допоможуть у розширенні знань по даній темі.

Важливий розділ, з якого розпочинається виставка «ООН: З надією на мир» присвячено Україні в складі ООН: вчора і сьогодні, ролі та діяльності ООН у сьогоденному політичному житті світу.

Запрошуємо відвідати виставку!