Студенти ІДГУ проти торгівлі людьми

За сприяння фахівців Центру громадянської освіти  18 жовтня студенти ІДГУ приєдналися до Всеукраїнської акції – масштабної ходи, присвяченій Європейському дню протидії торгівлі людьми.

Основна мета акції «Walk for Freedom / Хода за свободу» – привернення уваги до проблеми торгівлі людьми, роз’яснення громадянам форми цього злочину, а також шляхів надання підтримки та допомоги постраждалим. Це не тільки трудова експлуатація, а й інші види протизаконного бізнесу: сексуальна експлуатація, торгівля органами, примусове жебракування, залучення до злочинної діяльності.

 

Акція позиціювалася як мовчазна і мирна хода на захист мільйонів чоловіків, жінок і дітей, які зараз знаходяться в рабстві. У 2018 році в Україні до цієї благородної акції приєдналися всі обласні центри та міста країни. Небайдужі громадяни виходять на вулиці своїх міст, щоб об’єднати зусилля для подолання хвороби 21-го століття – сучасного рабства.

 

Європейський день боротьби з торгівлею людьми був заснований 18 жовтня 2007 року Європейським парламентом, як день консолідації діяльності по підвищенню рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми, особливо жінками й дітьми, небайдужості громадськості до цього явища та візуалізації проблеми на глобальному рівні.

 

Сам факт його святкування є нагадуванням про актуальність проблеми торгівлі людьми, а також необхідність об’єднання зусиль для протидії цьому явищу, переслідуванні злочинців, надання допомоги постраждалим, ведення превентивної роботи.

 

Україна у вересні 2010 року ратифікувала Конвенцію Ради Європи про боротьбу з торгівлею людьми, підтвердивши тим самим готовність до впровадження міжнародних стандартів і принципів у цій сфері. За оцінками Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні понад 230 000  постраждалих від торгівлі людьми, починаючи з 1991 року. За підтримки МОМ з 2000 року в Одеській області ідентифіковано та надано допомогу понад 1000 постраждалим від торгівлі людьми.

 

Протидія торгівлі людьми є одним з найбільш пріоритетних завдань діяльності Уряду і, зокрема, Міністерства соціальної політики – національного координатора в цій сфері. Це не тільки питання безпеки наших співгромадян, а й питання сприйняття України на міжнародній арені. З кожним роком Урядом України вдається досягти істотних результатів у подоланні цього негативного явища.

 

В даний час держава пропонує повний спектр допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми. Будь-яка постраждала людина, звернувшись до органів влади, має право на отримання відповідного соціального статусу, і це надає їй можливість отримати одноразову матеріальну, медичну, правову та соціальну допомогу.

Будьте завжди вільними!

Світлана Кравченко, фахівець Центру громадянської освіти ІДГУ