«Турбота про Життя»

17 жовтня 2018 року в конференц-залі ІДГУ волонтерами «Центру Турботи про Життя»  Нелею Іваненко та Іриною Клименченко була проведена інтерактивна бесіда для студентів університету. Зустріч пройшла в рамках інтерактивних програм: «Ти унікальний», «Співжиття: за і проти», «Аборт і його наслідки».

 

Організатори: фахівці Центру громадянської освіти ІДГУ Наталія Будзило, Наталія Рябова і Світлана Кравченко.
Бесіда спрямована на висвітлення важливих питань сучасності, а саме виховання здорової молоді. Обговорювали такі важливі теми, як: педагогічні аспекти статевого виховання особистості, досвід сучасного статевого виховання в розвинених країнах світу та Україні, місце вищих навчальних закладів у формуванні статевої культури.

 

“Особливо цінною такого роду інформація є для сучасного молодого покоління, яке вибудовує свої життєві плани, але залишається ще недостатньо обізнаним у питаннях статевої культури, що збільшує ризик небажаної вагітності.  Сьогодні будемо говорити про попередження ризикованої поведінки серед молоді, відродження сімейних цінностей”, -наголосила Світлана Кравченко.

 

Особливий інтерес аудиторії та подальше обговорення викликали тематичні фотоматеріали. Студенти мали змогу побачити негативні наслідки абортів.
Одна з учасниць дискусії назвала аборт вбивством, інша – гріхом. Ставлення до життя після бесіди стало більш серйозним, висновки більш дорослими і зрілими.
«Вступаючи в сексуальні відносини, ми не думаємо про наслідки, а намагаємося «вирішити проблему» ціною життя своєї дитини: з 1973 року, коли в США був легалізований аборт, 50 мільйонів дітей не з’явилися на світ у результаті аборту, а в Україні за роки незалежності абортами умертвили, як мінімум, 30 млн. дітей», – констатувала Ірина Клименченко.

 

«Сім’я як основний елемент суспільства була і залишається берегинею людських цінностей, чинником стабільності й розвитку держави. Роль просвітницьких занять і тренінгів з молоддю є вкрай важливою, допоможе їм прийняти життєво важливі рішення щодо власного здоров’я та здоров’я тих, кого вони люблять», – додала Наталія Рябова.
«Часто дівчата йдуть на інтимні відносини через страх втратити коханого хлопця чи з примусу. Такі статеві стосунки можуть принести багато дискомфорту як фізичного, так і психічного. Підліткам необхідно говорити, що сексуальність може проявлятися у взаєминах між двома статями у вигляді дружби, закоханості, любові. Ранні статеві відносини — це завжди відповідальний крок. Інтимні стосунки мають будуватися на довірі та взаємній згоді, відвертому діалозі. А такий діалог передбачає поінформованість з питань щодо наслідків статевих відносин», – зауважила Наталія Будзило.

 

Викладач кафедри загальної педагогіки, дошкільної, початкової та спеціальної освіти Мондич Оксана Валентинівна визначила потребу у підготовці вчителів у контексті цілеспрямованої підготовки до формування статевої культури.

 

У фойє ІДГУ була розгорнута виставка, яка  продемонструвала буклети та медичні матеріали про наслідки абортів.
«Сподіваємося, що студенти отримали багато цікавої  інформації, яка допоможе їм зберегти своє здоров’я та уникнути низки помилок  у майбутньому»,- завершила зустріч Неля Іваненко.

 

Такі заходи дуже важливі для молоді. Людське життя цінне, і ми віримо, що юнаки і дівчата усвідомлюють традиційні для українського народу сімейні цінності.

Світлана Кравченко, фахівець Центру громадянської освіти ІДГУ