“50 місць болгарської історії за межами Болгарії”

14 жовтня ІДГУ відвідали болгарські історики, письменники Светослав Марков і Теодор Борисов за сприяння голови сільської ради с. Островне Арцизького району Одеській області Петра Добрєва.

 

Видання “50 місць болгарської історії за межами Болгарії” було представлено авторами Светославом Марковим та Теодором Борисовим та командою Асоціації історії Болгарії як партнера проекту, за сприяння болгарського фонду «Българска памет», діяльність якого включає виховання молодого покоління в дусі любові до своєї Батьківщини, боротьбу з демографічною кризою, освітні ініціативи, інтеграцію та соціалізацію болгарської діаспори, популяризацію культурно-історичної спадщини Болгарії.
У заході взяли участь ректор ІДГУ Ярослав Кічук, викладачі ІДГУ, фахівці Центру громадянської освіти ІДГУ, викладачі болгарської недільної школи «Българска светлица», представники болгарської недільної школи «АЗ БУКИ ВЕДИ» з викладачем історії Болгарії Олегом Терзі, представники ІБГ «Св. Софія», студенти та шанувальники болгарської історії.

 

Книга – перше своєрідне видання, яке відправляє читача в захоплюючу подорож об’єктів, розташованих за межами Болгарії. В книгу увійшли матеріали з 50 міст світу, які відвідали письменники і в яких є пам’ятні місця для історії Болгарії.

 

Завдяки книзі присутні дізнались про один з найбільших пам’ятників Хрісто Ботєву, розташованих за межами Болгарії, у столиці Молдови Кишиневі, про статую Івана Вазова в Римі, музей біля мальовничого озера Комо. Мали можливість “відвідати” вишуканий палац у Словаччині, який став останнім притулком болгарського короля Устира та інш.

Але найголовніше для учасників було зустрітися з істориками, письменниками, тому що в розмовах з ними ми можемо відкрити давно забуті місця та зберегти пам’ять про Болгарію в різних країнах світу.

 

Це була незабутня мандрівка болгарською історією за межами Болгарії!

Світлана Кравченко,
директор болгарської  недільної школи «Българска светлица», ІДГУ