В ІДГУ звучала маршова патріотична пісня

Козацтву належить особливе місце в історії України та в історичній пам’яті українського народу. День Покрова, 14 жовтня, святкується в усіх козацьких громадах світу. Сьогодні, коли наша Україна упевнено йде шляхом незалежності з особливою повагою і шаною вдивляємося у постаті тих героїв, які свого часу боролися і віддавали життя за її свободу й суверенність.

 

З метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, поглиблення знань про звичаї, обряди, атрибути, пов’язані з козацькою минувшиною; формування і розвитку мотивації у молоді, що спрямована на підготовку до захисту держави і служби у Збройних Силах України, виховання української молоді в дусі військових традицій українського народу та до Дня українського козацтва 12 жовтня на плацу ІДГУ проведено конкурс маршової патріотичної пісні.

 

Організатори конкурсу: фахівці Центру громадянської освіти ІДГУ Наталія Будзило, Наталія Рябова і Світлана Кравченко.

 

У конкурсі взяли участь:
Ізмаїльський військово-морський ліцей. Керівник команди Литвиненко Олександр Васильович;
Ізмаїльський центр професійно-технічної освіти. Керівники команди Зорічева Вікторія Іванівна і Плетеньов Валерій Павлович.

Відкрила захід директор Центру громадянської освіти ІДГУ Наталія Будзило зі словами надії, що сьогоднішній склад учасників конкурсу в майбутньому поповнить лави захисників України і буде гідно захищати честь свого рідного міста: «Нехай вже давно минули дні Запорізької Січі, але козацтво існує, як живиться в кожній людини прагнення до вільного та незалежного життя. У глибині душі кожного українця живе козак: воїн, який нічого не боїться і за рідну землю без роздумів віддасть своє життя. Отже, всіх ще раз вітаю зі святом, і бажаю міцного козацького здоров’я, незламної волі до перемоги та патріотичного духу!».

Наснаги у відродженні кращих національних традицій побажала ветеран освіти, волонтер Шевченко Валентина Володимирівна: «Для нас це свято не тільки народне і релігійне, а й національне. Воно єднає країну, закликає усіх до згуртованості перед сучасними викликами та загрозами.
Нині, коли на східних теренах України точиться боротьба за незалежність і суверенітет держави, маємо бути гідними спадкоємцями духовних цінностей та продовжувачами багатих традицій і славних справ предків. І щоб у нашій Україні запанував довгоочікуваний мир!».

 

Розпочали захід виконанням державного Гімну України.

Фахівець Центру громадянської освіти ІДГУ Світлана Кравченко звернулась до присутніх: «Упродовж століть свято Покрови Пресвятої Богородиці набуло особливо важливого змісту, оскільки пов ‘язане із боротьбою за свободу та порятунок від ворогів. Волелюбні козаки, які зі зброєю в руках боронили свою Вітчизну та віру, були переконані, що Свята Покрова охороняє їх, а Божу Матір вважали своєю заступницею. Сердечно вітаю Вас зі святом, яке увібрало в себе багаті і славні традиції, уособлює мужність і героїзм оборонців та визволителів рідної землі на всіх етапах її історії і бажаю всім миру, козацького здоров’я, невичерпної енергії і пориву»

 

Оцінювали конкурс журі в складі:
1. Онуфран Мар′яна Миколаївна, заступник начальника відділу прикордонної служби, Ізмаїл.
2. Дану Петро Вікторович, старший інспектор прикордонної служби, Ізмаїл.
3. Романчук Наталія Петрівна, заступник начальника дивізіону з персоналу Ізмаїльського навчально-тренувального загону морської охорони.
4. Дроздов Роман Олександрович, старший викладач Ізмаїльського навчально-тренувального загону морської охорони.
5. Аршинова Олена Леонідівна, керівник Центру реабілітації ветеранів АТО.

 

Наталія Рябова, фахівець Центру громадянської освіти ІДГУ, побажала учасникам незгасимої енергії, завзяття, бадьорості духу і сили, провела жеребкування та ознайомила учасників з правилами конкурсу.
Команди представили назви, емблеми, гасла, виконали стройові команди та продемонстрували знання історії українського козацтва.
Журі об’єктивно оцінювали кожну команду за виконання патріотичної пісні та маршування.

 

Справжньою окрасою заходу був показовий виступ переможців Всеукраїнського конкурсу «Джура – прикордонник» команди «Браві соколи» ім. Ігоря Момота Палацу дітей та юнацтва м. Ізмаїл. Керівник команди Пастушенко Наталія Миколаївна, методист Палацу дітей та юнацтва, керівник лідерів дитячого самоврядування та секції козацько-лицарського клубу «Джура».

 

Ксенія Дорошенко, володар вищих нагород гран-прі міжнародних конкурсів, фіналіст І олімпіади «Голос країни», вихованка ДМШ №2, викладач – Годованець Тамара Олексіївна, заспівала для учасників і студентів Гімн козаків.

 

Переможцями конкурсу стала команда Ізмаїльського військово-морського ліцею «Морські вовки».

Команда Ізмаїльського центру професійно-технічної освіти продемонструвала кращі знання козацького періоду історії України. Висловлюємо подяку за підготовку учасників викладачу історії України ІЦПТО Вікторії Зорічевій.

 

Монолог про життя українського козацтва прочитала талановита студентка факультету іноземних мов ІДГУ Валерія Древаль, науковий керівник Делюсто Марина Сергіївна, доцент кафедри української мови і літератури.

Викладач ІДГУ Омельченко Ганна Михайлівна та студенти педагогічного факультету висловили слова вдячності за чудові виступи та побажала учасникам досягнень в навчанні і нових звершень.

 

На думку суддівської колегії у цей день не було переможених, перемогли всі – і учасники, які отримали досвід та масу незабутніх вражень, і викладачі та студенти, які були в захваті від чіткого козацького впоряду у виконанні молодих учасників козачого дійства.
Всі учасники отримали сертифікати, а переможці – грамоти.

 

Улюблена Богом перлина
Для всіх українців одна
Козацька моя Україна
Хлібів золотих сторона
Негодами лютими бита
Віками ти йшла до мети
Тобі в небі зорею світити
І волю і долю знайти

Світлана Кравченко, фахівець Центру громадянської освіти