Зустріч з талановитим болгарським педагогом

12 жовтня 2018 р. Ізмаїльський державний гуманітарний університет відвідав Нікола Карайванов – людина, яку знає вся болгарська  громада не лише в Бессарабії.

 

На зустрічі були присутні: ректор ІДГУ професор Ярослав Кічук, проректор з наукової роботи Лілія Циганенко, директор болгарської  недільної школи «Българска светлица» ІДГУ Світлана Кравченко (Ізмаїльська болгарська громада «Св. Софія», голова Микола Іванов), директор недільної школи  «ЯЗ Буки Веди» Алла Орлова (культурно-просвітницький болгарський центр «Конгрес болгар України», президент Юрій Грамматик).

 

Нікола Карайванов – історик за фахом, професор, талановитий педагог з енциклопедичними знаннями, автор багатьох книжок (в тому числі «Кратка история на българския народ»), один з викладачів Болгарського теоретичного ліцею «Васил Левски» в Кишиневі (Молдова) та Болградської гімназії ім. Г. Раковського (Україна), засновник неурядової організації «Българска асоциация за изследование и развитие». Його відрізняє виважена та принципова позиція, патріотизм і любов до своєї Батьківщини, поважне ставлення до історії болгарського народу. Свого часу Нікола Карайванов  виконував обов’язки голови товариства зі зв’язків з бессарабськими та таврійськими болгарами «Родолюбець».

 

На зустрічі з Ніколою Карайвановим присутні обговорили питання перспектив вивчення болгарської мови в нашому регіоні та шляхи вирішення проблем фінансування болгарських недільних шкіл. Не залишилися поза увагою й питання історичного минулого болгарського народу в Бессарабії та необхідності популяризації історії болгар в Україні: «Болгари в Україні компактно мешкають в декількох регіонах – Бессарабія, Таврія, Крим –  фактично їх близько 500 000 осіб, хоча офіційна статистика дає цифру 350 000 осіб. В школі вони  вивчають дисципліну, що називається «Історія, традиції та культура болгарського народу, – зазначив пан Нікола Карайванов,  – Однак один предмет в шкільній програмі – це дуже замало. Потрібно, щоб діти знали більш докладно історію бессарабських болгар – етапи їх міграції, особливості становлення болгарської церкви, специфіку болгарських господарчих комплексів на території регіону тощо».  Свою увагу присутні також приділили й перспективам розробки та спільної участі в міждержавних наукових проектах в гуманітарній сфері,

 

Ми  бажаємо Ніколі Карайванову здоров’я, щастя, успіхів і натхнення в роботі, сімейного благополуччя!!! Аллі Орловій здійснення нових великих проектів і процвітання БНШ «АЗ Буки Веди» і  БНШ «Българска светлица»!

Світлана Кравченко,
директор болгарської  недільної школи «Българска светлица», ІДГУ