Історична подорож «За честь. За славу. За народ!», присвячена Дню українського козацтва

Відповідно до Указу Президента України № 966/99 від 09.08.1999 року та № 806/2014 від 14-го жовтня 2014-го року в Україні, з метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій та перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві  та до Дня українського козацтва 10 жовтня в конференц-залі ІДГУ  проведено історичну подорож «За честь. За славу. За народ!», присвячену Дню  українського козацтва.

 

Мета заходу: формування у студентів  цілісного духовного світогляду та почуття патріотизму,  поглиблення знань про звичаї, обряди,  атрибути, пов’язані  з історією козацтва; виховання у студентській молоді активної громадської позиції, національної гідності і самосвідомості, любові до своєї батьківщини ‒ України.

 

Щоб правильно орієнтуватися в житті, щоб бути освіченою людиною треба знати минуле свого народу, його історію. У минулому українського народу було неповторне і легендарне явище – Запорізька Січ. Ми з вами живемо на славній землі і повинні знати про славні діла своїх предків – запорожців. Переконаність у надзвичайно важливій ролі козацтва в історії України – це одна з тих небагатьох істин, яка не викликає сумніву у людей з різними, навіть протилежними поглядами на політику, ідеологію та історію.

Учасниками заходу були викладачі:  Світлана Глущук,  Людмила Прокофʼєва, Юлія Сич, Тетяна Бріцкан та студенти ІІ, ІІІ та ІV курсів педагогічного факультету.

 

В першій частині заходу фахівці Центру громадянської освіти ІДГУ Наталія Рябова, Світлана Кравченко і Наталія Будзило розповіли  про  витоки  українського козацтва, згадали традиції українського козацтва, ознайомили студентів з клейнодами Запорізької Січі.

 

У другій частині студентам було запропоновано переглянути фільм про видатного кошового отамана Війська Запорізького –  Івана Сірка.

Студенти дізналися, що він за свою військову кар’єру провів більше 50 битв, жодного разу не зазнавши поразки. Дванадцять разів Низове товариство обирало Сірко своїм отаманом.  Кошовий Іван Сірко мав шалену популярність серед козаків та був відомий далеко за межами України.

 

Жоден український гетьман і отаман не здобув стільки перемог над кримсько-татарськими і турецькими ордами, як кошовий Іван Сірко, за що отримав безмежну любов та визнання сучасників. Головною метою своїх походів він ставив визволення співвітчизників з полону Османської Порти та Кримського ханства. Безмежна любов до Батьківщини поєднувалася в ньому з особистою мужністю, хоробрістю та яскравим талантом полководця.

Іван Сірко  завжди стояв за православну віру. «Не бійтеся, що я не православний: я є православний християнин!», казав кошовий Іван Сірко людям, які вважали його чаклуном. Часто його згадують як козака- характерника. Так запорожці називали людей, які мали надприродні здібності, чаклунів. Вважалося, що козаки-характерники володіють таємними знаннями: вміють зцілювати рани, і «мертвих на ноги ставити, ядра полами жупанів ловити на льоту, і миттєво переноситися з одного краю степу в інший».

 

Після перегляду фільму  студентська молодь  разом з викладачами обговорювали найцікавіші моменти  життя видатного отамана та  ділилися враженнями.

Епоха козацтва створила багатогранну, глибоку духовність, що стала гордістю і окрасою української культури.

 

Освітньо-виховний захід привернув увагу до історичної спадщини нашого народу. Нині, коли на східних теренах України точиться боротьба за незалежність і суверенітет держави, маємо бути гідними спадкоємцями духовних цінностей та продовжувачами багатих традицій і славних справ предків.

 

Мистецтво, культура, наука здебільшого розвивається за рахунок ентузіастів, шанувальників вічного… Історію пишуть кров’ю як у минулому, так і сьогодні. Шануймося, бережімо історію й будуймо разом велику могутню державу – УКРАЇНУ. Зі святом Покрови, Українці!

Світлана Кравченко, фахівець Центру громадянської освіти