В ІДГУ обговорювали способи протидії насильству в сучасному світі

Україна, як і більшість країн світу, переживає негативні соціальні процеси, які супроводжуються значними кризовими змінами у суспільстві. Одним з таких явищ є насильство. Насильством наповнені різні сфери людського буття: політичне, економічне, духовне та сімейно-побутове.

 

09 жовтня 2018 року в конференц-залі ІДГУ була проведена інтерактивна лекція «Запобігання домашньому насильству».

Мета: ознайомлення студентів із поняттям «насильство», з роботою і функціями служб, які можуть допомогти їм у захисті прав, системою державного захисту від насильства, сприяти формуванню вміння розпізнавати різні види насильства, розвивати навички запобігання виникненню насильства в сім’ї.

Організатори: фахівці Центру громадянської освіти ІДГУ.

 

Головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги, Анастасія Каплієнко, проінформувала студентів про загальнонаціональний проект Міністерства юстиції України «Я_МАЮ_ПРАВО» та законодавчу базу запобігання насильства, про насильство в сім’ї, про пошуки ефективних шляхів його подолання. «Минулий рік став переломним у питаннях прав людини не лише в Україні, а й у всьому світі. Слова “фемінізм” та “насильство” стали найбільш запитуваними у пошукових інтернет-системах. Намагаючись вирішити проблему домашнього насильства, у грудні 2017 року Верховна Рада ухвалила закон “Про запобігання та протидію домашньому насильству”, в якому запропоновано новий підхід (із використанням європейських стандартів) до боротьби з цим негативним явищем у суспільстві. Новий закон набув чинності з 7 січня 2018 року», – підкреслила Анастасія Каплієнко.

 

«В умовах сьогодення, коли Україна знаходиться на шляху побудови демократичного, громадянського правового суспільства, у якому найвищою соціальною цінністю визнаються людина, її життя і здоров’я, честь, гідність, недоторканість, в українському законодавстві відбувається поступова адаптація до існуючих міжнародних стандартів з прав людини і прав жінок зокрема. Гендерні стереотипи небезпечні, бо вони придушують здібності і амбіції, сприяють дискримінації і підтримують соціальну нерівність, яка часто є основною причиною насильства», – зауважила Наталія Будзило, директор Центру громадянської освіти ІДГУ.

 

«Важливим кроком у попередженні насильства в сім’ї можна вважати прийняття 15 листопада 2001 року Верховною Радою України Закону України “Про попередження насильства в сім’ї”, що свідчить про визнання державою цієї проблеми, винесенняїї з розряду приватної проблеми родини на державний рівень.Ухвалення закону “Про запобігання та протидію домашньому насильству” — це, безумовно, позитив, але ще є над чим працювати. Ця тема є актуальною, тому що серед молоді часто виникають сутички на підставі застосування насильства над іншими», – зазначила Наталія Рябова, фахівець Центру громадянської освіти ІДГУ.

 

«Доволі тривалий час в Україні ставлення до домашнього насильства залишалось суто “домашнім”, а суспільство переважно закривало очі. Майже 17 років у нас був закон “Про попередження насильства в сім’ї”, який передбачав заходи та повноваження органів державної влади у запобіганні та реагуванні на факти застосування фізичної сили в родинах. Однак, в реальному житті постраждалі члени сім’ї та діти частіше залишались сам на сам із домашнім терором. Причин такої ситуації чимало — недостатня законодавча регламентація, страх потерпілих звернутися по допомогу, відсутність реагування, насамперед, з боку поліції, складність фіксації та доведення факту насильства, – зауважила Світлана Кравченко, фахівець Центру громадянської освіти ІДГУ.

Цікаві вправи, сторітеллінг та обговорення життєвих ситуацій були спрямовані на розвиток практичних компетентностей студентів щодо заходів запобігання, протидії та відповідальності за скоєння насилля.

 

Наприкінці зустрічі Анастасія Каплієнко роздала студентам анкети «Що мені відомо про насилля?», інформаційні буклети про Ізмаїльський центр з надання безоплатної первинної правової допомоги та побажала:

«Мій улюблений світ –

Без насильства,

Без жорстокості, болі і зла,

Де народом заспівана пісня

Містить тільки хороші слова.

І коли на теренах країни

Без страждань заживе кожне місто,

Скажуть люди всієї країни:

Україна – це світ без насильства».

Світлана Кравченко, фахівець Центру громадянської освіти ІДГУ