Педагогічні ідеї Василя Сухомлинського в Новій українській школі

05 жовтня  з нагоди 100-річчя від дня народження В.О. Сухомлинського  в конференц-залі Ізмаїльського державного гуманітарного університету відкрився  регіональний освітній форум: «Педагогічні  ідеї  Василя Сухомлинського в Новій українській школі».

 

Це визначна подія, на яку з нетерпінням чекала педагогічна спільнота Українського  Подунав’я,  оскільки рішенням 39-ї сесії Генеральної конференції  ЮНЕСКО 2018 рік визначений роком В. О. Сухомлинського, а форум включено до плану заходів ЮНЕСКО.

 

Мета: розкрити  педагогічну спадщину Василя Сухомлинського в контексті реалізації ідей Нової української школи, виявлення та впровадження перспективного педагогічного досвіду, що отримав розвиток у дошкільній, загальній  середній та позашкільній освіті в умовах творення Нової української школи.

Організатори та модератори: Надія Кічук, професор, декан педагогічного факультету; Дора Іванова, доцент, завідувач кафедри загальної педагогіки, дошкільної, початкової та спеціальної освіти; Юлія Сич, к.п.н., старший викладач кафедри загальної педагогіки, дошкільної, початкової та спеціальної освіти ІДГУ, Наталія Будзило, директор Центру громадянської освіти ІДГУ, Світлана Кравченко, фахівець  Центру громадянської освіти ІДГУ, Наталія Рябова, фахівець  Центру громадянської освіти ІДГУ.

 

УЧАСТНИКИ:   професорсько-викладацький склад Ізмаїльського державного гуманітарного університету, відділ освіти Ізмаїльської міської ради, відділ освіти Ізмаїльської районної ради, комунальна установа «Одеський обласний центр реабілітації змішаного типу для інвалідів і дітей-інвалідів «Стратегія життя» (Болградське відділення комплексної реабілітації), Ренійська ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 – учасник проекту «На крилах успіху».

 

Форум відкрив ректор університету професор Ярослав Кічук.

У своєму виступі він підкреслив велике значення постаті  Василя Сухомлинського  як духовного і освітнього лідера української нації, який заклав основоположні принципи не лише національної педагогічної науки, а й нашої державності. За словами Я. Кічука, є певний символізм в тому, що освітній форум, присвячений 100-річчю великого педагога, проходить саме у стінах Ізмаїльського державного гуманітарного університету, який 78 років спеціалізується на підготовці вчителів.

«Це є дуже важливим, бо саме Учитель формує  відповідний фундамент для розвитку Держави», – підкреслив  ректор.

 

З побажаннями плідної роботи форуму та висловленням вдячності педагогічній спільноті, яка не тільки шанує, вивчає, а й втілює в життя ідеї видатного українського педагога Василя Олександровича Сухомлинського виступила  Дора Іванова, доцент, завідувач кафедри загальної педагогіки, дошкільної, початкової та спеціальної освіти, яка підкреслила надзвичайну важливість заходу в період реформування системи освіти в Україні.

Освітній форум триватиме два дні: 05 жовтня – ІДГУ та 10 жовтня 2018 року в м. Ізмаїл, вул. Нахімова, ЗОШ № 8

 

Тематичні напрями роботи:

1. Досвід креативних практиків м.Ізмаїла «Панорама творчих знахідок педагогів Українського Подунав’я» за ідеєю В.О. Сухомлинського: «Щоб запалити в дитині промінець бажання вчитися, педагог має ввібрати ціле море світла»(Сергій Ніколаєв, аспірант ІДГУ, педагог центра реабілітації м. Болград);

2. Досвід креативних практиків Ізмаїльського району «Інклюзивний освітній простір. Можливості – обмежені, таланти – безмежні» (Ніна Бирка, заступник директора з навчально-виховної роботи Ларжанського НВК; Ірина Тарасенко, асистент вчителя інклюзивного класу Старонекрасівської ЗОШ; Анна Яковенко, асистент вчителя інклюзивного класу Матроського НВК).

3. «Психологічний супровід депривованої дитини в умовах інклюзивної освіти: кластер порад практикам закладів освіти, батькам дітей з особливими освітніми потребами» (Ірина Ісакова, магістрантка ІДГУ).

4. «Батьківська педагогіка В.Сухомлинського: ресурси тренінгових технологій» (Наталія Супряга, вчитель ЗОШ №8 м. Ізмаїл).

5. «Розповідь про неспокій: студентська молодь з його високістю Вчитель…» (Галина Петрова, магістрантка ІДГУ, стипендіатка Івана Стешенко; науковий керівник – професор Райбедюк Г.Б.);

6. Тренінгове заняття з опанування технік формування стресостійкості педагога (Світлана Жоха, сертифікований тренер, психолог-консультант, викладач кафедри загальної та практичної психології ІДГУ).

7. Бардівський виступ «У діалозі з В. Сухомлинським» (В. Катриченко, Є. Драхня, І. Узун – студенти ІДГУ).

8. «Формула успіху Нової української школи» за ідеєю В.О.Сухомлинського: «Дитинство – це не підготовка до майбутнього життя, а справжнє яскраве, самобутнє, неповторне життя, продукт гармонійного дитинства» (переможці студентського конкурсу дизайнерської творчості).

9. Виставка університетської бібліотеки до 100-річчя з дня народження В.О. Сухомлинського.(Світлана Щетиніна, завідувач бібліотеки університету).

10. Майстер-класи та презентації «Дорожня карта забезпечення вмотивованого учіння сучасних першокласників»:

– «Красиві слова і красиве діло». Ранкова зустріч із першокласниками. (Світлана Ангелополо, вчитель Ренійської ЗОШ №3, магістрантка ІДГУ);

– презентація творчих робіт  переможців лідерського проекту «Маленькі зірочки» Ізмаїльщини (Вікторія Маніта, викладач ІДГУ);

– відео-презентація фрагментів проектної діяльності учасників регіонального проекту «На крилах успіху» за ідеєю В. О. Сухомлинського : «Щоб успішно розвивати творчий потенціал дитини, педагог має бути творчим…» (Алла Пуйто, магістрантка ІДГУ).

 

Учасники  форуму жваво обговорювали  шляхи реалізації педагогічної спадщини великого українського педагога в педагогічну практику.  У своїх виступах  освітяни розкривали ключові ідеї педагогіки Василя Сухомлинського в контексті реалізації концепції Нової української школи.

 

У фойє ІДГУ було організовано виставку творчих робіт учнів Ізмаїльщини та студентів ІДГУ «Бессарабський ярмарок» за ідеєю В.О. Сухомлинського: «Від творчості педагога – до творчості вихованця» (модератор – Ольга Колоянова, к.п.н., викладач ІДГУ). Також під керівництвом кандидата фізико-математичних наук, доцента Федорової О.В, завідувача кафедри  технологічної, професійної освіти та загальнотехнічних дисциплін, і кандидата педагогічних наук Букатової О.М, (факультет управління та адміністрування та інформаційної діяльності)  студенти підготували виставку-ярмарку  виробів до 100-річчя з дня народження В.О. Сухомлинського.

 

Перший день регіонального освітнього форуму  завершився урочистим  закриттям та нагородженням учасників.

 

Про Сухомлинського написано багато. Захищені сотні дисертацій. Видані сотні книжок. Читаються курси лекцій про спадщину Сухомлинського. Пишуться реферати і дипломні роботи. Майже у кожній школі є стенди з цитатами із творів Педагога, які  давно стали крилатими  фразами. Десятки тисяч педагогів їздили до Павлишу  в школу Сухомлинського… Але нових СУХОМЛИНСЬКИХ  в українській освіті так і не з’явилося… Бо, очевидно, потрібно було народитися Сухомлинським, пройти той життєвий шлях, який він пройшов, до того, як стати директором, і мати в душі любов і повагу до дитини.

 

Зі святом усіх освітян України!

Світлана Кравченко, фахівець Центру громадянської  освіти ІДГУ