Мовне розмаїття в ІДГУ (до Європейського Дня мов)

26 вересня в ІДГУ до Європейського Дня мов проведено круглий стіл на тему «Мовне розмаїття» з метою підтримки розвитку мов в українському Подунав’ї.
Організатори: фахівці Центру громадянської освіти ІДГУ.
Учасниками круглого столу стали:

1. Ректор ІДГУ, професор Я.В. Кічук.
2. Проректор з науково-педагогічної роботи Циганенко Лілія Федорівна.
3. Викладачі кафедри романо-германської філології: Шевчук Валентина Дмитрівна, Стародєдова Людмила Валентинівна, Мітєва Вікторія Віталіївна, Кісеолар Поліна Дмиріївна (кандидат філологічних наук), Голованова Олена Михайлівна(кандидат філологічних наук, доцент).
4. Завідуюча кафедрою англійської мови та перекладу Рябушко Світлана Олексіївна, викладач кафедри англійської мови та перекладу Слободяк Світлана Іванівна.
5. Викладач кафедри загального мовознавства, слов’янських мов та світової літератури Берестецька Олена Петрівна.
6. Доцент кафедри української мови і літератури Делюсто Марина Сергіївна.
7. Фахівець Інформаційного центру Румунії Урсу Наталія Георгіївна.
8. Фахівець Центру громадянської освіти ІДГУ Рябова Наталія Анатоліївна.
9. Фахівець Центру громадянської освіти ІДГУ Кравченко Світлана Павлівна та студенти ІДГУ.

З вітальним словом до учасників звернувся ректор ІДГУ професор Я.В. Кічук: «Мова – вираз національної ідентичності та культурної приналежності. Щороку зникає кілька національних мов. І таке свято як «Європейський день мов» зобов’язаний не просто привернути увагу до цієї проблеми, а й виховати повагу до інших мов, можливо, пробудити інтерес до вивчення різних мов упродовж усього життя».
Циганенко Лілія Федорівна, проректор з науково-педагогічної роботи, зауважила, що високоякісна освіта не лише сприяє збереженню культурних цінностей, а й обов’язково принесе винагороду в майбутньому – високоякісний рівень життя. «Європейський день мов» не просто нагадує про те, що існує багато мов, але ще й спонукає молодь вивчати їх. Знати як мінімум ще одну мову – це не просто норма в сучасному світі, але й необхідність». Ліля Федорівна, слова якої завжди надихають і мотивують до нових досягнень, наголосила: «За освіченою, прогресивною молоддю – щасливе майбутнє країни та кожного з нас».

 

Під час заходу студенти та науково-педагогічний склад ІДГУ мали змогу ознайомитися з підготовленими презентаціями стосовно мовної політики і законодавства європейських країн та обговорити проблемні питання функціонування і розвитку мов як офіційних, так і регіональних.
Змістовними і яскравими були виступи студентів англійською, німецькою, французькою, румунською, болгарською та українською мовами.

 

Юлія Арешкіна і Анастасія Бриксіна представляли англійську мову. Студент ІІІ курсу Кан Віталій і студент
ІІ курсу Микита Корнєєв розповідали про німецьку мову. Красоту французької мови за допомогою віршів та пісень донесли студентки Долга Надія, Пєткова Світлана і Мітакі Діана. Румунську мову представили студентки Булгару Вероника і Паску Михаела.

 

Дуже змістовним був виступ викладача кафедри загального мовознавства, слов’янських мов та світової літератури Берестецької Олени Петрівні «Болгарська мова – древня і вічна». «Становлення та розвиток болгарської мови серед європейських було дуже довгим та важким, але болгари змогли зберегти свою мову та зайняти достойне місце в європейськомовній сім’ї”, – зауважила Олена Петрівна.

 

Господарку круглого столу, українську мову, представили доцент кафедри української мови і літератури Делюсто Марина Сергіївна та студентки факультету іноземних мов Куртогло Катерина і Древлян Валерія. Марина Сергіївна акцентувала увагу присутніх на тому, що українська мова дає не тільки можливість пізнати світ, а й в сучасних умовах зростання інформаційного потоку сприяє отриманню студентами нових знань та формуванню вмінь вести науково-дослідницьку роботу, дає можливість реалізувати себе як інтелектуально розвинену мовну особистість. Також Марина Сергіївна ознайомила учасників з науковими досягненнями в рамках проекту «Літературні мови та діалекти українського Подунав’я. Мультилінгвальний атлас межиріччя Дністра та Дунаю», виконавцем якого є д. філол. н., доц. А.О.Колесников. Науковці займаються комплексним дослідженням сучасного стану та динаміки різносистемних мов і діалектів в регіоні.

 

Учасники круглого столу дійшли згоди, що мовній політиці у сучасному поліетнічному світі необхідно надавати більшої уваги на загальнодержавному рівні, оскільки мова є духовною основою націєтворення, оберегом культурних надбань народу та виразником менталітету етносу.
В давнину говорили: «Знати багато мов – означає мати багато ключів до одного замку». Європейський День мов призваний нагадати всім народам про те, що спілкування – це наше багатство. А знання іноземних мов – це можливість відкрити для себе новий світ, нову культуру, краще зрозуміти один одного!

 

Вивчайте мови, святкуйте мови, смакуйте мови протягом життя!

Світлана Кравченко, фахівець Центру громадянської освіти