Тероризм – глобальна проблема сучасного світу

У зв’язку з соціально-політичною та криміногенною ситуацією в державі і, як наслідок, значним підвищенням загрози виникнення надзвичайної ситуації терористичного характеру та згідно з наказом  по ІДГУ №47 від 15.04.15 р. «Про проведення консультації щодо поведінки заручника, захопленого терористами» фахівці Центру громадянської освіти ІДГУ Світлана Кравченко і Наталія Рябова організували та провели 11 вересня 2018 р. тематичну лекцію «Тероризм.  Надзвичайні ситуації. Терористичний акт у  навчальному закладі із загрозою вибуху».

 

Мета заходу: розкрити суть тероризму, сформувати уміння діяти у ситуаціях з ознаками терористичного акту, навчитися самостійно приймати рішення в екстремальній ситуації та дотримуватися правил з безпеки життєдіяльності.

На захід були запрошені фахівці: Лук′ян Ю.М, начальник штабу цивільного захисту ІДГУ і Анищенко А.А., інженер з охорони праці ІДГУ.

 

Учасниками стали студенти  педагогічного факультету, факультету іноземних мов, факультету  української філології та соціальних наук та учні Ізмаїльського центру ПТО (група №5, спеціальність монтажник санітарно-технічних систем та устаткування).

 

Актуальність теми. На початку ХХI століття тероризм, в основі якого завжди незаконне фізичне або психологічне насильство, став одним із найнебезпечніших викликів людству. Проблема організації протидії тероризму є актуальною і для нашої держави, а тепер набула особливого значення у зв’язку зі складними політичними, соціально-економічними та духовно-культурними процесами, зокрема з обстановкою, що склалася в Донецькій та Луганській областях.

 

Ситуація, в якій ми живемо, потребує від працівників і студентів набуття та поглиблення знань з цієї проблеми, хоч би в обсягах, необхідних для забезпечення особистої безпеки, вироблення власного неупередженого підходу до оцінки цього небезпечного явища, негативного ставлення до насильства.

 

Тероризм став небезпечною хворобою суспільства дуже давно. Але в останні роки масштаби тероризму досягли глобального рівня. В основі тероризму лежить фізичне та психологічне насильство, яке має агресивний характер.

 

Широкомасштабні теракти в США, Російській Федерації, Іспанії, Великій Британії, Франції, а тепер і в Україні (серії терористичних та диверсійних актів, які сталися в Одесі, Харкові, Донецьку та Луганську) показують, що тероризм став глобальною проблемою на рівні з ядерною загрозою та екологічними небезпеками.

 

Ми майже щодня отримуємо інформацію про застосування незаконними збройними формуваннями самопроголошеної ДНР та ЛНР бойових засобів ураження проти мирного населення з метою його залякування.

Терористи почали користуватись досягненнями сучасної науки і техніки, різноманітними видами зброї, засобами її доставки, сучасними засобами зв’язку.

 

У першій частині зустрічі Лук′ян Ю.М  розкрив  поняття «тероризм», «терористичний акт», визначив основні напрямки протидії сучасному тероризму, розповів про правила поведінки заручника у полоні та під час штурму бійцями спецпідрозділів, наголосив на необхідності психологічної реабілітації після визволення. Також Юрій Михайлович ознайомив студентів і учнів з нормативно-правовою  базою боротьби з тероризмом.

Рекомендації, надані Юрієм Михайловичем, допоможуть  молоді протидіяти можливим терористичним актам та обрати  правильні дії під час теракту.

 

У другій частині А.А. Анищенко  провела інструктаж з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності.

Право на здоров’я та безпечні умови праці – невід’ємне право кожної людини у будь-якій країні світу. Доповідь Алли Агафонівні була дуже жвавою і визвала зацікавленість у студентів, які тільки почали навчання. Студенти і учні  мали змогу  зрозуміти наскільки їхнє життя залежить від них самих, від їхнього ставлення до самих себе і оточуючих.

 

Тероризм є особливо небезпечним злочином і за нього передбачено покарання аж до найвищої міри – довічного позбавлення волі. Але справедливее покарання злочинців не може повернути життя та здоров’я постраждалим у наслідок терористичних актів. З урахуванням цього, дотримання елементарних правил безпеки в таких ситуаціях є найважливішою запорукою збереження життя як найвищої людської цінності.

Світлана Кравченко, фахівець Центру громадянської освіти