В ІДГУ пройшла перша археологічна конференція

З 23 по 25 серпня 2018 р. в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті відбулася І Міжнародна науково-практична конференція «Народи і культури Нижнього Дунаю в давнину».

 

Організаторами наукового заходу виступили Ізмаїльський державний гуманітарний університет, Одеський археологічний музей НАН України, громадська організація «Центр розвитку Бессарабії» та Орлівська сільська рада (Ренійський район).

 

У роботі конференції взяли участь вчені-археологи з України, Молдови, Румунії, Росії – в цілому близько тридцяти осіб.

 

Відкриття заходу розпочалося з вітального слова ректора ІДГУ професора Ярослава Кічука, який підкреслив важливість та унікальність конференції, підтвердженням чого є широкий представницький склад делегації. Директор Одеського археологічного музею НАН України Ігор Бруяко висловив сподівання, що Ізмаїл стане регіональним центром наукових досліджень археології та історії Нижнього Дунаю.

 

Під час конференції заслухано понад 50 наукових доповідей. Вчені активно обговорювали актуальні питання сучасної археології Нижнього Дунаю. Цікаві коментарі, змістовні доповіді, актуальні наукові проблеми та жваві дискусії ‒ все це стало окрасою конференції в ІДГУ.

 

Для учасників конференції силами факультету української філології і соціальних наук (декан – доцент Ліана Чорна) було проведено ознайомчу екскурсію Ізмаїлом та до історико-краєзнавчого музею Придунав’я. Найбільший інтерес учасників форуму викликало ознайомлення з городищем Картал (с. Орлівка), де вже декілька років поспіль проводяться археологічні розкопки за участі студентів-істориків ІДГУ.

 

За оцінками гостей, конференція пройшла на високому організаційному рівні. Тексти доповідей увійшли в спеціально підготовлений науковий збірник. Учасники заходу залишилися задоволені теплою і затишною атмосферою, створеною приймаючою стороною в ході неформального спілкування. Закономірним підсумком в роботі конференції стало побажання від учасників форуму зробити її проведення традиційним.

 

Ганна Градинар, завідувач редакційно-видавничим відділом