Партнерство у новому регіональному дослідницько-пошуковому проекті

Ізмаїльський державний гуманітарний університет виступив партнером регіонального дослідницько-пошукового проекту «Материальная культура немецкого населения юга Бессарабии». Організатором проекту стала громадська організація «Измаильское немецкое культурное общество «Немецкий дом», яку очолює Таран І.І. Проект фінансується Федеральним міністерством внутрішніх справ Німеччини через Благодійний фонд «Общество развития».

 

15 серпня 2018 року на базі ІДГУ відбувся захід з нагоди початку реалізації проекту регіонального значення. Зустріч мала на меті презентацію проекту, що покликаний сприяти більш активному залученню молоді до пошукової роботи задля вивчення історії та культурної спадщини свого народу, а саме на вивчення матеріальної культури німецького населення півдня Одеської області.

 

З вітальним словом до присутніх звернулась перший проректор ІДГУ Кольцун Н.М., яка акцентувала увагу на важливості обраного напрямку діяльності у рамках проекту.

 

Кандидат історичних наук Татаринов І.Є. ознайомив присутніх з цілями та завданнями проекту, а також зазначив, що головною метою цього проекту є збирання максимально повних свідчень про побут, архітектуру й інші аспекти матеріальної культури та на основі цього – відновлення картини життя німецьких поселень на півдні Бессарабії. Доповідач акцентував увагу присутніх на те, що в теперішній час спостерігається активне руйнування та перебудова будівель і споруд, що були збудовані німецькими колоністами. Отже через декілька років, можливість знайти об’єкти матеріальної культури може бути втрачено назавжди.

 

У рамках проекту планується проведення низки пошукових експедицій по Ізмаїльському, Арцизькому, Саратському, Тарутинському та Білгород-Дністровському районах Одеської області. Результатом проекту стане видання буклетів, брошури та організація мобільної експозиції.

Відділ міжнародного співробітництва та розвитку інфраструктури ІДГУ