Студенти-історики на археологічних розкопках в Румунії

В рамках підписаних угод про співробітництво між Ізмаїльським державним гуманітарним університетом (Україна) та Університетом «Нижній Дунай» (м. Галац, Румунія) відбулась археологічна практика студентів факультету української філології та соціальних наук ІДГУ в Румунії. Делегація від нашого університету під керівництвом Івана Татаринова та Ірини Долголенко взяла участь в розкопках піздньоримської  фортеці на території Добруджі. Під час практики студенти не лише ознайомилися з цим унікальним археологічним пам’ятником, а й своєю працею допомогли румунським вченим у їх нелегкій роботі.

 

Археологічний об’єкт розташований на західній околиці села Слава Руса, що в долині річки Слава. На даний час значну частину фортеці займає село Слава Руса. До речі, приємною несподіванкою стало те, що місцеве населення складають липовани-старовіри, тому проблем з комунікацією у нас практично не виникало.

 

Фортеця була описана вперше геологом Памфілом Полоніцем у 1897 році як пояс укріплень, з товстими стінами, 33 вежами і трьома воротами. В 1911 році Василе Парван ідентифікував це укріплення як Ібіду (поліс Ібіда).

 

Даний археологічний об’єкт досить складний. Проведені археологічні дослідження дозволили ідентифікувати на місці укріплення сліди палеоліту, середнього неоліту, римського, раннього римсько-візантійського та ранньо-середньовічного періодів. У центрі фортеці було виявлено ​​базиліку з трьома нефами, кілька рівнів господарчих будівель, а в 2,5 км на схід від фортеці було виявлено городище з валом і ровом.

 

Систематичні розкопки тут почали проводитися порівняно не так давно. В 2001 році в ході археологічних досліджень було виявлено ансамбль «Західні ворота», який прекрасно демонструє оборонну систему і доступ до фортеці.

 

На сьогодні керівниками експедиції Ібіда в Слава Руса є Міхаела Якоб (Міністерство культури Румунії) та Дорел Парасків (науковий співробітник Музею Історії в Тулчі). Делегація ІДГУ проводила археологічні роботи пліч-опліч зі студентами Ясського університету під керівництвом викладачів Лукрециу Михайлеску-Бирліба, Юлиана Моги та наукового співробітника Інституту Археології в Яссах Дана Апарасківея.

 

Від імені учасників – студентів та викладачів ІДГУ висловлюємо слова щирої вдячності ректорові ІДГУ проф. Ярославу Кічуку, ректорові університету «Dunarea de Jos» проф. Юліану Габріелю Бирсану, проректору ІДГУ проф. Лілії Циганенко за надану можливість взяти участь в цікавому науково-практичному дійстві.

 

Візит викладачів та студентів ІДГУ до колег-істориків у Румунію має не лише важливе освітнє та наукове значення, а й сприяє зближенню дослідників з різних країн, що в майбутньому дозволить більш об’єктивно висвітлювати різноманітні історичні події, що відбувалися на теренах спільного європейського простору.

 

Іван Татаринов, кандидат історичних наук,
старший викладач кафедри української і всесвітньої історії та культури ІДГУ