З аудиторії ІДГУ до парламенту в Мюнхені!

(підсумки участі в міжнародному проекті)

 

Цього року студенти факультету іноземних мов взяли участь в міжнародному проекті «MehrWert. Demokratie», який  надав можливість майбутнім вчителям познайомитись із функціонуванням системи державного управління Федеративної Республіки Німеччини на прикладі найбільшої з земель ФРН – Баварії. Проект проходив в трьох містах – в Регенсбурзі, Мюнхені та Вальдкрайбурзі. Організаторами з німецької сторони виступили Баварська Державна Канцелярія, Ініціатива Фрідріха Науманна, Міська рада Регенсбурга, Рада федеральної землі Баварія і інші. Основним організатором проекту з української сторони став «Баварський дім Одеса».  В проекті брали участь студенти кращих університетів Одеси та Одеської області. Делегацію від Ізмаїльського університету очолювала викладач кафедри романо-германської філології та перекладу Л. Лузанова.

 

Під час перебування в Німеччині наші студенти послідовно ознайомились з тим, як вирішуються різноманітні соціально значущі питання управлінського рівня:  від рівня невеликої територіальної громади до Ландтагу Баварії  (Парламенту цієї федеральної землі). Ми відвідували навчальні заклади різних рівнів від початкової школи до одного з найстаріших університетів Європи в Регензбурзі,  при чому відвідування були побудовані таким чином, що українські студенти мали змогу спілкуватися зі своїми німецькими однолітками під час вирішення проблемних кейсів, які стосувалися функціонування демократичних інститутів в сучасному суспільстві, а також різних аспектів роботи органів державного управління та місцевого самоврядування. Під час мозкових штурмів, дискусійних панелей та інтерактивного спілкування до німецьких та українських студентів долучалися голови  німецьких міст, керівники навчальних закладів, журналісти, громадські активісти та депутати Баварського парламенту.

 

Участь у таких міжнародних проектах допомагає студентам підвищити свій академічний статус, вдосконалити володіння іноземними мовами, отримати нові знання та досвід, а також розширити свій світогляд і знайти нових друзів.

Людмила Лузанова, викладач кафедри романо-германської філології та перекладу ІДГУ