Українсько-німецьке міжнародне наукове співробітництво: нові етапи

Вже три роки поспіль студенти Ізмаїльського державного гуманітарного університету разом зі студентами Одеського національного університету імені  І.І. Мечнікова і Одеського національного політехнічного університету беруть участь у міжнародному проекті, метою якого є дослідження південного регіону України – Бессарабії.  З німецької сторони в проекті беруть участь школярі Економічної гімназії «Георг-Гольдштейн-шуле» (Бад Урах) і представники Асоціації бессарабських німців (Штутгарт).

 

Український етап міжнародного проекту студентського обміну проходив з 11 по 19 липня 2018 року. Ключовими населеними пунктами для дослідження стали: Надеждівка – Вилково – Тарутино. Захист презентацій з результатами тижневої спільної роботи відбувся на базі “Німецького культурного центру”, розташованого в приміщенні колишньої німецької гімназії для хлопчиків в смт. Тарутино. Протягом всього цього часу проекту студенти брали інтерв’ю у місцевих жителів, а також у жителів селищ Бородіно, Красне, Весела Долина.

 

Представники  різних народів, які почали освоювати ці землі ще на початку ХІХ ст., потрапляли в нові умови для життя (соціальні, економічні, а також екологічні). На основі свого попереднього  досвіду вони створили нові ареальні типи етнічних культур, пристосовуючись до змін навколишнього середовища. І саме взаємовідносини людини і природи та особливий степний ландшафт України, життя в якому обумовлюється  поліетничним складом населення, стали темою дослідження в цьому році.  Метою проекту стало дослідження етнічної специфіки населення Буджака (Бессарабії) в галузі сільського господарства, водопостачання та туризму.

 

Цілий тиждень студенти та школярі провели разом, під науковим  керівництвом  професора, доктора іст. наук О. А. Пригаріна, доцента, канд. філолог. наук Н.Б. Головіної, директора Економічної гімназії «Георг-Гольдштейн-шуле», доцента, канд. філолог. наук  Даніеля Везелі. Керівником проекту  є голова Асоціації бессарабських німців (Штутгарт) Гюнтер Фосслер. Координаторами проекту також є викладач німецької мови Одеського національного політехнічного університету О.С. Меньшикова та викладач Економічної гімназії «Георг-Гольдштейн-шуле» Мартін Зальцер. Як завжди активну участь в проекті взяли краєзнавець Бессарабії  В.В. Кубякін та член Ассоціації бессарабських німців у м. Штутгарт Симон Навотній. Проект мав власного кореспондента, викладача кафедри романо-германської філології  Ізмаїльського державного гуманітарного університету Л.В. Лузанову, яка висвітлювала у міні-статтях події кожного дня.  Кожен бажаючий, який володіє німецькою мовою, може знайти ці повідомлення за посиланням: https://www.georg-goldstein-schule.de/schulleben/goldstein-on-tour/ukraine-2018/

 

Особливу подяку хотілось би виразити адміністрації нашого університету за постійну підтримку на всіх етапах реалізації цього міжнародного проекту. Така підтримка відкриває нові шляхи для міжнародної співпраці та вдосконалення професійних навичок наших студентів та викладачів.

 

Матеріал, який вдалося зібрати під час проекту, представляє інтерес для подальшого вивчення сучасного  соціально-економічного життя народів, які проживають в Бессарабії. А також  сприяє розвитку наук соціальної антропології, етнографії, гуманітарної географії та соціології.

На всіх учасників проекту чекає ще другий етап, який відбудеться в жовтні цього року в м. Бад Урах (Німеччина).

Людмила  Лузанова, викладач кафедри романо-германської філології ІДГУ