Україна-Молдова: нові аспекти наукової співпраці

В рамках реалізації міжнародних угод, група студентів історичного відділення факультету української філології та соціальних наук ІДГУ під керівництвом кандидата історичних наук Івана Татаринова взяла участь у  археологічних розкопках на території історико-археологічного комплексу Старий Орхей, який розташовано в 60 км на північний схід від Кишинева (Республіка Молдова).

 

Даний візит став можливим завдяки міжнародному науково-дослідному проекту «Україна – Молдова: спільна історична пам’ять, уроки та перспективи» («UKRAINE AND MOLDOVA: A COMMON HISTORICAL MEMORY, LESSONS, PROSPECTS»), що вже другий рік реалізується в Ізмаїльскому державному гуманітарному університеті (Україна) за участі колег з Кишинівського державного педагогічного університету імені І. Крянге ( Республіка Молдова).

 

Під час практики представники ІДГУ змогли ознайомитись з унікальним музеєм-заповідником Старий Орхей, розташованим на мисі Пештере. Ця територія – мальовничі скелясті ущелини – має ще одну назву «Молдавська Троя».

 

Старий Орхей є єдиним в Молдові пам’ятником архітектури міського типу. Археологічні розкопки тут почалися ще 1947 р. й тривають досі. Археологами були виявлені сліди кількох цивілізацій. Саме тут знаходилася гето-дакійська оборонна фортеця (VI-I ст. до н.е.), городище Золотої Орди Шехр-аль-Джедід (кінець XIV ст.), Православні монастирі (починаючи з XIV ст.), а також молдавський містечко Орхей (XV-XVII ст.).

 

Тутешні території були заселені з давніх часів. На початку XIV ст. ці землі завоювала Золота Орда, заснувавши тут місто, що отримало назву Шехр-аль-Джедід. У той час Шерхіт-Аль-Джедід був важливим перевалочним пунктом для війська під час завойовницьких походів. У другій половині 60-х рр. XIV ст. місто було зруйноване, а в 20-х рр. XV ст. тут з’явилося молдавське поселення Орхей. У XV ст. знаменитий правитель Молдавського князівства Штефан чел Маре (Стефан ІІІ Великий) наказав побудувати на цьому місці кам’яну фортецю Орхей. В середині XVI ст. місцеві жителі переселилися на нове місце – на 18 км північніше від колишнього поселення. Через деякий час вони заснували тут місто під назвою Орхей.

 

Музей-заповідник являє собою систему природних ландшафтів та історичних пам’яток. Комплекс включає кілька крутих скель, центральною з яких є скеля Пештере. Разом з ще однією скелею – Бутучень, вони утворюють гармонійний природний комплекс.

 

Найстаріша укріплену споруда Старого Орхея – гетська фортеця, розташована на Бутученской скелі. Ще одним спорудженням, яке користується величезним інтересом дослідників і туристів – середньовічна фортеця, збудована після завоювання Золотою Ордою цієї місцевості. Серед інших визначних пам’яток Старого Орхея також варто згадати, руїни ще кількох споруд – скельного монастиря XV ст., будівлі Успенської церкви XIX ст., і фрагменти гето-дакско оборонної фортеці.

 

Експедиція ІДГУ взяла участь в дослідженні залишків нещодавно виявленої оборонної стіни гетської фортеці, що проводилось студентами Кишинівського державного педагогічного університету імені І. Крянге під керівництвом професора Октавіана Мунтяну.  Користуючись нагодою, від імені адміністрації ІДГУ та безпосередніх українських учасників експедиції висловлюємо щиру вдячність вченим –  керівникам і організаторам експедиції (професорам С. Мустяце, О. Мунтяну), студентам – історикам університету імені І. Крянге за гостинний прийом, цікаві екскурсії та зустрічі!!!!

 

Візит викладачів та студентів ІДГУ до колег-істориків Молдови має не лише важливе освітнє та наукове значення, а й сприяє зближенню молодих дослідників з різних країн, що в майбутньому дозволить більш об’єктивно висвітлювати різноманітні історичні події.

Іван Татаринов, кандидат історичних наук, старший викладач
кафедри української і всесвітньої історії та культури ІДГУ