Українці Румунії: підсумки діалектологічної практики та фольклорно-етнографічної експедиції студентів та викладачів ІДГУ

В рамках угоди між Ізмаїльським державним гуманітарним університетом та  Університетом «Нижній Дунай» (м. Галац, Румунія) відбулась діалектологічна практика студентів факультету української філології та соціальних наук ІДГУ в Румунії. Разом зі студентами 24 групи викладачі ІДГУ (Віктор Дроздов, Алла Соколова, Поліна Кісеолар, Лілія Фоміна) зібрали унікальний діалектологічний, фольклорний, етнографічний та історичний матеріал у представників українського етносу, що проживають у північній Добруджі.

 

Довгоочікуваний візит став можливим завдяки домовленості адміністрації Університету «Нижній Дунай» з місцевою владою м. Тулчі. Під час практики студенти та викладачі ІДГУ змогли поспілкуватись з українцями, що проживають в селах Нижній Дунавець (Dunavăţu de jos) та Мурігіол (Murighiol). Цікавим є той факт, що експедиція була запланована лише у перше село, однак під час візиту один із місцевих мешканців села Мурігіол запропонував поїхати до його сусідки, яка розмовляє українською. Таким чином, вдалося зібрати говірки українців двох сіл, які суттєво відрізняються.

 

Поселення, які відвідали представники університету, є важливими також з історико-етнографічної точки зору, адже цей край був колись місцем знаходження Задунайської Січі. Мешканець села Нижній Дунавець Ананій Іванов, що активно займається збереженням історичної пам’яті про козацьке минуле регіону, надав цікаві відомості про історію та побут українців Добруджі та провів екскурсію по колишній території Задунайської Січі. Він наголосив на необхідності співпраці з українськими науковцями й громадськими діячами з метою відновлення та збереження історико-культурних пам’яток козацької минувщини.

 

Експедиція викладачів та студентів ІДГУ до українців Румунії має не лише важливе освітнє та наукове значення, а й стала точкою відліку для налагодження культурних зв’язків з українською громадою північної Добруджі.

Віктор Дроздов, Алла Соколова