Дунай – магістраль зв’язку з доісторичної епохи в сучасну

29 червня 2018 року на базі Кагульського державного університету (м. Кагул, Республіка Молдова) відбувся ІІ міжнародний симпозіум, присвячений Міжнародному Дню Дунаю.

 

Нагадаємо, що за ініціативи адміністрації нашого університету в минулому році на базі ІДГУ відбувся І міжнародний симпозіум, присвячений Міжнародному Дню Дунаю. У відповідності до підписаної ухвали симпозіуму, проведення ІІ симпозіуму мало відбутися в Молдові.

 

Організаторами наукового форуму стали Кагульський державний університет ім. Б.П. Хашдеу (Молдова); Ізмаїльський державний гуманітарний університет (Україна); Галацький державний університет «Нижній Дунай» (Румунія), Браїльський Центр дослідження Дунаю Румунської Академії наук (Румунія), Браїльський музей «Кароль І» (Румунія).  Захід було організовано за підтримки Генерального консульства Румунії в Кагулі.

 

З привітальним словом до учасників і гостів симпозіуму звернулися: ректор Кагульського університету проф. А. Попа, ректор Ізмаїльського університету проф. Я. Кічук, Консул Румунії в республіці Молдова І. Новак, директор Браїльського музею «Кароль І» професор К. Кройтору, професор Галацького університету А. Тулуш.

 

Всього на науковій зустрічі було заслухано понад 30 виступів (в двох секціях), які викликали жвавий інтерес у присутніх.  Доповіді були присвячені різноманітним історичним аспектам, пов’язаним з Дунаєм.

 

Питання стародавньої історії придунайських земель були висвітлені в доповідях І. Чертана (Молдова) «Староєвропейська цивілізація в басейні Дунаю», Д. Неду (Румунія) «Македонський контроль в Нижньому Дунаї: експедиція Зопіріона».

 

Історії дунайських земель нових часів присвятили доповіді М. Тулуш (Румунія) «Сприйняття бессарабських міст в свідченнях іноземних мандрівників (друга половина XVIII ст. – перша половина XIX ст.», Н. Волканова (Україна) «Благодійна діяльність дворян Нижнього Дунаю під час Кримської війни (1853-1856)»,  Г. Градинар (Україна) «Наукова та освітня діяльність бессарабських дворян на початку ХХ ст.» тощо.

 

Значна частина доповідей була присвячена новітньому періоду історії:  Д. Іонеску (Румунія) «Організація заходів із захисту населення в районі Нижнього Дунаю (міжвоєнний період)», В. Пономарьов (Молдова) «Радянське  шпигунство на Нижньому Дунаї в 1920-1921 роках», О. Бухнієва (Україна) «Актуальні питання полікультурної освіти у бессарабському регіоні», А. Тулуш (Румунія) «Маловідома американська ініціатива початку «холодної війни»: зміни на Дунаї у відповідності до моделі адміністративного управління долини Теннесі» тощо.

 

На міжнародному науковому форумі були представлені  доповіді не лише з історичної тематики, а й з філології – Г. Райбедюк (Україна) «Міфологема Дунаю у фольклорно-літературній традиції Придунав’я», Х. Бодлев (Молдова) «Елементи дунайської етнолінгвістики»; образотворчого та музичного мистецтва – І. Пастир (Україна) «Інформаційні механізми еволюції образотворчого мистецтва», М. Ангелов (Болгарія) «Виміри та розвиток нерегулярних пульсацій в музичній культурі та творчості окремих національностей», а також з географії, економіки, педагогіки, політології, соціології.

 

Від  імені делегації науковців Ізмаїльського державного гуманітарного університету висловлюємо щиру вдячність і подяку модератору наукового симпозіуму професору І. Гелецькому, ректору Кагульського університету професору А. Попі, проректору з наукової роботи Кагульського університету С. Корні, директору Браїльського музею «Кароль І» професору К. Кройтору за прекрасно підготовлену зустріч, теплий прийом та творчу атмосферу.

 

Циганенко Л.Ф., проректор з науково-педагогічної роботи ІДГУ