«Духовна висота Василя Стуса»:

студентські наукові читання, присвячені 80-річчю від дня народження поета

 

«Вже вкотре збирає нас поет, якого місія –
єднати людей. Василь Стус  – висока постать,
що піднялася над малим часом, над мілинами часу…»

(Євген Сверстюк)

Черговою відрадою в буденних робочих буднях нашого університету стали студентські наукові читання «Духовна висота Василя Стуса», присвячені 80-річчю від дня народження великого сина Поділля, України, світу, патріота, перекладача і критика, літературознавця й правозахисника, Героя України (2005 р., посмертно), символу духовної незламності та свободи, автора багатьох поетичних збірок («Круговерть», «Зимові дерева», «Веселий цвинтар», «Час творчості», «Палімпсести»), лауреата Державної премії імені Т. Г. Шевченка (1991 р., посмертно за збірку «Дорога болю») Василя Семеновича Стуса. Захід відбувся 18 травня 2018 року на факультеті української філології та соціальних наук за ініціативи кафедри української мови і літератури, особисто професора Райбедюк Галини Богданівни та активної участі студентського наукового товариства молодих вчених, аспірантів та студентів ІДГУ.

 

Відкриття студентських наукових читань розпочалося переглядом фрагментів фільму Станіслава Чернілевського «Просвітлої дороги свічка чорна», презентацією художньо-документальної та наукової літератури, присвяченої різним аспектам життя і творчості Василя Стуса. Науковий колектив привітала декан факультету української філології та соціальних наук, кандидат історичних наук, доцент Чорна Ліана Володимирівна, яка відзначила актуальність та вагомість заходу не тільки у науковому житті студентства, а й значення його як невід’ємного чинника духовного та культурного розвитку особистості й народу в цілому. Лауреат премії імені Ірини Калинець, професор Райбедюк Галина Богданівна у своєму пристрасному слові наголосила на тому, що Слово Василя Стуса посіло, за словами Є. Сверстюка, «свою висоту й утримує її», а досвід поета повинен нагадувати нам про очевидне і актуальне» (С. Жадан). Адже Василь Стус тяжів до «олюднення» світу, тому аспекти його творчості визначалися такими духовними величинами, як «людиноподібний», «людинозахисний», «добростверджувальний». Для нього в житті важили найперше гуманістичні пріоритети, так необхідні нам сьогодні в непростий для нашого народу драматичний час.

 

У наукових читаннях взяли активну участь студенти факультету української філології та соціальних наук, факультету іноземних мов (Дрібноход Катерина, Кирилова Аліна). Представили свої доповіді для їх виголошення також студенти багатьох вишів України (Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, Кам’янець-Подільського національно університету імені Івана Огієнка, Національного університету біоресурсів і природокористування України).

 

Виступи учасників наукових читань були спрямовані на висвітлення доробку письменника крізь призму міфологічних та естетичних кодів, національної самототожності, фольклорних джерел та філософських мотивів (людське буття, жертовність, свобода особистості, людиноцентризм тощо). В аудиторії панувала дружелюбна атмосфера, тому слухачі та доповідачі з величезним захопленням переосмислювали почуте, здобували нові знання, дискутували, що надало науковому форуму особливого пожвавлення, а головне – роздумували про своє життя, аналізували свої буттєві пріоритети крізь призму духовної висоти його величності Поета, Людини, Громадянина – Василя Стуса.

 

Особливого емоційного колориту науковим читанням надало артистичне читання віршів поета студентами факультету та учнями 10 класу ЗОШ № 4 Гавлицьким Павлом та Євпетровпом Микитою. Надзвичайно зворушливо відгукнувся в серцях усіх присутніх виступ студентів педагогічного факультету – презентація пісень на слова Василя Стуса, покладених на ноти Катриченко Вікторією та в її ж виконанні, разом із Драхня Євгенією, під супровід гітари Фуфаєва Івана. Нове відчуття філософсько-медитативного й ліричного звучання слова митця, що вони подарували учасникам, викликало неабияке захоплення присутніх від їх проникливості й щирості.

 

Теми студентських доповідей, виступи та дискусії переконливо довели таку істину: «Виявляється, що об’єднати та згуртувати народ можуть не тільки подія, програма, гроші, але й єдина справжня біографія людини, монумент якої має стати у самому серці України неподільним символом єднання, визнання та слави…». А Василь Стус – це саме та постать, котра здатна об’єднати Україну.

Матеріал підготувала студентка 4 курсу
факультету української філології
та соціальних наук Анна Павленко