«Знаємо та пам’ятаємо історію, традиції, приймаємо виклики майбутнього»

Ізмаїльський державний гуманітарний університет виступив партнером міжнародного проекту «Със знание да помним историята, да пазим традициите и да посрещаме предизвикателствата на бъдещето» («Знаємо та пам’ятаємо історію, традиції, приймаємо виклики майбутнього»).

 

Організатором проекту і головним партнером стала громадська організація («Дунавска задруга на народните художествени занаяти» (Болгарія). Проект фінансувався фондом Болгарії «Русе – місто вільного духу»

 

Партнерами проекту, крім  Ізмаїльського державного гуманітарного університету, були Дунайське співтовариство ремесел народної творчості (Болгарія), ГО «Зоовсесвіт» (Україна), Національна гімназія по деревообрабативанію та архітектури «Йосиф Вондрака» (Болгарія),  Національне училище мистецтв «Проф. Веселін Стоянов».

 

Метою проекту було побудувати «міст» між містом Русе, його учнями і майстрами і далекої громадою болгар в Україні, яка з часом не втратила свою болгарську самобутність – бессарабських болгар.

 

В рамках реалізації проекту було проведено низку українсько-болгарських майстер-класів за участю ремісників (наймолодшому з яких 23 роки, а найстаршому – 68), які займаються стародавніми ремеслами, що практикуються етнічними болгарами на цих територіях; демонстрація ремесел і обмін досвідом між майстрами з Південної Бессарабії (Україна) і майстрами з Русе (Болгарія).

 

В складі групи майстрів з України були студентки педагогічного факультету Ізмаїльського державного гуманітарного університету Н. Абдула, К. Сейрик, О. Чіфліклій, які прийняли активну участь у заходах Проекту.