В ІДГУ триває місячник з охорони праці

Щороку 28 квітня у Всесвітній день охорони праці, згідно з Наказом Президента України від 18.08.2006 № 685/2006, в Україні відзначають День охорони праці.

Ураховуючи, що в країні триває активна фаза всебічного реформування економіки, наше завдання – зберегти молоде покоління як безцінний потенціал для майбутнього становлення ефективної і сильної держави. Реформи освіти та охорони здоров’я, децентралізація влади, розв’язання економічних проблем мають забезпечити гідні умови праці для молодих працівників.

 

В Україні інтереси молодих працівників до 18 років достатньою мірою захищені нормами законодавства. Відповідного захисту потребує і молодь до 24 років, яка ще не має належних навичок та достатнього досвіду, не досягла фізичної і психологічної зрілості. Тільки спільними зусиллями і завдяки комплексному підходу можна забезпечити організацію належних умов праці молодих працівників, що сприятиме зменшенню випадків виїзду працездатної молоді в інші країни з метою пошуку гідної роботи.

Збереження здоров’я молодого покоління позитивно впливатиме на розвиток національної економіки. Відомо, що витрати, які несе держава через виробничі травми та професійні захворювання молоді, у майбутньому стають значно більшими. Часто молоді працівники приймають необдумані рішення, пов’язані з ризиками та не усвідомлюють, що необачність на роботі може спричинити небезпеку не тільки для їхнього життя, але й тих, хто їх оточує.

 

У середовищі молодих працівників виробничі ризики значно вищі через особливості їхнього способу життя. Особливу роль у цьому процесі відведено і вищій освіті – саме тут з молоддю мають проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу та навчання, спрямовані на формування культури охорони праці майбутніх працівників.

 

В ІДГУ триває місячник з охорони праці в рамках якого проведено ряд заходів. З метою підвищення рівня безпеки та захисту працівників, всіх учасників навчально-виховного процесу,  в структурних  підрозділах ІДГУ проведено  обстеження стану безпеки життєдіяльності та охорони праці. За результатами роботи надані звіти, оновлені куточки та стенди з охорони праці. Керівниками структурних  підрозділів ІДГУ, інженером з охорони праці проведено ряд бесід серед працівників і студентів щодо підвищення рівня безпеки та культури охорони праці. Працівниками бібліотеки університету організовано виставку періодичних видань, науково-популярної літератури з охорони праці.

 

З питань охорони праці та безпеки життєдіяльності при активній підтримці та участі декана ФУАІД,  кандидата педагогічних наук Мізюк В.А., проведено онлайн-тестування в соціальних мережах серед викладачів ІДГУ (onlinetestpool.com), серед студентів – тестування в локальних мережах. У тестуванні взяли участь студенти  4 курсу  факультету ФУАІД та педагогічного факультету.

Викладач Букатова О.М. провела  кураторські години  на тему: «Здорове і захищене покоління».


 

17 травня 2018 року для студентів ІДГУ силами студентів факультету ФУАІД  та декана факультету, кандидата педагогічних наук Мізюк В.А.,  завідувача кафедрою технологічної, професійної освіти та загально технічних дисциплін, кандидата фізико-математичних наук Федорової О.В., кандидата педагогічних наук Букатової О.М. успішно проведений навчально-виховний захід з охорони праці «Охорона праці: студентський погляд».  На цьому заході молодь в ігровій формі була ознайомлена із ризиками, пов′язаними з охороною праці та з важливістю дотримання правил безпеки.

Викладачем Баштовенко О.А. був проведений тренінг з надання первинної медичної допомоги.


 

22 травня 2018 року  проведено конференцію для викладачів, кураторів груп, керівників підрозділів  на тему: «Формування відповідального ставлення до безпеки праці молодого покоління». На конференцію були запрошені: головний державний інспектор Ізмаїльського відділу нагляду в промисловості головного управління Держпраці в Одеській області Лущай О.В., страховий експерт з охорони праці Ізмаїльського відділу управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області Решетило Л.Д., інженер з охорони праці відділу освіти Ізмаїльської міської ради  Колесник О.І., а також представники навчальних закладів міста.

 

Мета конференції:

→ спрямувати діяльність педагогічних працівників на формування відповідального ставлення до безпеки праці молодого покоління, виховання культури охорони праці у молоді, на правове виховання з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності студентів та учнів;

→ вдосконалити організацію роботи по створенню здорових і безпечних умов праці, попередженню виробничого травматизму і професійних захворювань молодих працівників на робочих місцях;

→ обмін досвідом учасників конференції щодо організації роботи з охорони праці в закладах освіти міста Ізмаїл.

 

 З вітальним словом до членів конференції звернулась перший проректор ІДГУ Кольцун Н.М., яка акцентувала увагу на основних завданнях та важливості обраної теми науково-практичної конференції.  Кандидат педагогічних наук Букатова О.М. виступила з доповіддю на тему: «Деякі питання формування культури охорони праці», в якій зазначила, що кількість травмованих та загиблих на виробництві, в тому числі молоді, досягла критичної позначки. Оксана Михайлівна акцентувала увагу на основних причинах травмування молодих працівників, а також зазначила, що вагома роль у формуванні культури охорони праці майбутніх працівників відведена школам і закладам вищої освіти.

 

Головний державний інспектор Ізмаїльського відділу нагляду в промисловості головного управління Держпраці в Одеській області Лущай Олексій Володимирович  доповів про основні напрями формування відповідального ставлення до безпеки праці молодого покоління, висвітлив ситуацію з охорони праці по нашому регіону.

 

Страховий експерт з охорони праці Ізмаїльського відділу управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області Решетило Людмила Дмитрівна розповіла про діяльність Фонду соціального страхування на сучасному етапі, навела статистику нещасних випадків по району і відповіла на запитання учасників конференції.

Інженер з охорони праці відділу освіти Ізмаїльської міської ради  Колесник Олег Іванович розповів про організацію роботи з охорони праці в школах міста та найбільш характерних причинах травмування працівників і школярів. Усі гості є випускниками ІДГУ.

 

Наприкінці конференції завідувач кафедри технологічної, професійної освіти та загально-технічних дисциплін, кандидат фізико-математичних наук Федорова Ольга Василівна подякувала гостям та організаторам конференції, висловила надію, що і в подальшому будуть  проводитися  подібні заходи, щоб підняти на новий рівень організацію роботи з охорони праці та інформаційно-консультативну і навчальну роботу з питань безпеки молодого покоління.

 

Відповідальна за проведення конференції – інженер з охорони праці Анищенко А.А.