Другий етап стажування професорсько-викладацького складу ІДГУ в Галацькому державному університеті «Dunerea de Jos»

З 21 по 25 травня 2018 року відбувся другий етап стажування професорсько-викладацького складу ІДГУ в Галацькому університеті «Dunerea de Jos» (Румунія). Наш університет представляли проректор з наукової роботи, проф. Циганенко Л. Ф., декан педагогічного факультету, проф. Кічук Н. В., декан факультету української філології та соціальних наук, доц. Чорна Л. В.,  завкафедри загального мовознавства, слов’янських мов та світової літератури, проф. Шевчук Т. С., директор Інформаційного центру Румунії в ІДГУ Урсу Н.Г., а також викладачі факультету управління, адміністрування та інформаційної діяльності, аспіранти та вчителі румунської мови зі шкіл регіону.

 

Програма стажування була насиченою. Представники ІДГУ відвідали факультети економіки та публічного адміністрування; суднобудівництва; харчової промисловості; юридичних, соціальних і політичних наук, а також медичний та історичний факультети. Для представників педагогічного факультету і вчителів було організовано візити в дитячий садок, начальну школу та зустрічі з фахівцями у галузі інклюзивної освіти й логопедії. Окрім оглядових екскурсій аудиторіями факультету й експериментальних лабораторій, стажування передбачало опрацювання навчальних планів та європейських стандартів, за якими організовано навчальний процес в університеті «Dunerea de Jos».

 

Представники ІДГУ мали змогу ознайомитися з принципами роботи університетської бібліотеки та відвідати Національний Галацький ліцей «Costache Negri», де на них чекала надзвичайна тепла зустріч. Справа в тому, що ліцей було засновано в 1877 році безпосередньо в м. Ізмаїл, а через деякий час переведено в Галац. Працівники ліцею висловили надію, що історики ІДГУ допоможуть їм встановити адресу, за якою працював їх навчальний заклад і, за можливості, отримати фотографії першого в його історії корпусу.

 

Культурна програма передбачала відвідування ботанічного саду і розміщеного при ньому природничого музейного комплексу; музей історії та культури м. Галац; поїздку в жіночий монастир «Tudor Vladimirescu» та історичний музей Кароля І у м. Браїла.

 

Професорсько-викладацький складу ІДГУ висловлює щиру подяку адміністрації університету «Dunerea de Jos» за організацію стажування у їх навчальному закладі, теплий прийом та насичену екскурсійну програму.

 

проф. Шевчук Т. С., завкафедри загального мовознавства,
слов’янських мов та світової літератури