Студенти-філологи ІДГУ долучилися до роботи над державним науковим проектом

17 травня викладачі кафедр української мови і літератури, загального мовознавства, слов’янських мов і світової літератури, романо-германської філології та перекладу ІДГУ, виконавці наукового проекту Міністерства освіти і науки України «Опис і картографування межиріччя Дністра і Дунаю – нової європейської моделі безконфліктної взаємодії різносистемних мов та діалектів» (НДР № 0116U004158), провели настановчу конференцію з діалектологічної практики.

 

Керівники практики пояснили студентам методику збору й опрацювання діалектного матеріалу, специфіку спілкування з інформаторами, ознайомили з правилами безпеки під час експедиції, складанням звіту про результати практики. На допомогу молодим науковцям було видано й методичні рекомендації «Генеза і динаміка діалектів межиріччя Дністра і Дунаю» (автори – А. О. Колесников, М. С. Делюсто, П. Д. Кісеолар), які містять укладений різними мовами питальник до першого в Україні полілінгвального регіонального атласу, створення якого є одним з основних завдань спільної роботи філологів університету та науковців Інституту української мови НАН України.

 

Під час практики студенти-філологи першого та другого курсів факультету української філології та соціальних наук, факультету іноземних мов збиратимуть мовний матеріал від носіїв українських, болгарських, румунських, російських, гагаузьких говірок у населених пунктах межиріччя Дністра і Дунаю. Ці матеріали поповнять фонотеку і текстотеку діалектного мовлення регіону.

 

Упевнені, що проведені в червні польові експедиції будуть традиційно плідними, принесуть чимало цікавого, як для студентів (від спілкування з діалектоносіями, ознайомлення з мовною реальністю і розмаїттям Південної Бессарабії), так і для академічної науки.

Делюсто М. С., доцент кафедри української мови і літератури