«Школа медіаграмотності» в ІДГУ

18 травня  в ІДГУ в рамках регіональної комплексної компанії з підвищення рівня медіаосвіти, критичного мислення та свідомого сприйняття медіаматеріалів для жителів Одеського регіону було проведено семінар «Школа медіаграмотності».

 

Організатори заходу: Одеська обласна організація «Комітет виборців України» (тренером  якої  була  Надія Бондаренко)  та Центр громадянської освіти ІДГУ.

 

Основні теми  семінару: медіаграмотність як життєво необхідний навик в сучасному соціально-політичному і культурному контексті України; медіаосвіта і громадянське суспільство; інструменти медіаграмотності за часів інформаційних війн; медіаосвіта і медіаграмотність в навчальних закладах; медіа та інформаційна грамотність в сучасній бібліотеці тощо.

 

На заході були присутні викладачі, бібліотекарі, студенти, громадянські активісти і волонтери.

 

На сьогодні спостерігається активний розвиток медіаосвіти. Разом з тим, однією з проблем є те, що програми впровадження інтернет-технологій до освітнього процесу нерідко сконцентровані довкола технічних аспектів, спрямовані на розвиток у студентів навичок користувачів, при цьому все ще досить суттєвим є брак уваги до розвитку критичного підходу.

 

Тому метою семінару стало підвищення рівня медіаграмотності та заохочення до свідомого обирання медіаконтенту, через організацію серії навчальних заходів-тренінгів та створення Школи медіаграмотності, що виконувалась за підтримки «Українського медійного проекту» (У-Медіа), що реалізується громадянською організацією «Інтерньюз – Україна».

 

Тренер розповіла про базові знання у сфері медіа, ознайомила з найрозповсюдженішими видами маніпуляцій і пропагандою, а також надала базові інструменти перевірки інформації та критичного мислення.

 

Також на сайті ІзбірКому створена платформа для створення і поширення контенту з медіаграмотності, який є актуальним для Одеської області.

Оскільки потік інформації щодня і щохвилини нас збиває з ніг, і не всім відомі інструменти перевірки інформації,  Центр громадянської освіти ІДГУ пропонує свою допомогу у навчанні правильно аналізувати та фільтрувати інформацію, не підпадати під вплив пропаганди та мислити критично.